Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Očkovanie detí počas koronavírusu? TV JOJ zisťovala odpoveď u odborníkov
Zdielať na

Očkovanie detí počas koronavírusu? TV JOJ zisťovala odpoveď u odborníkov

BRATISLAVA / Covid-19 sa stal rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní takmer vo všetkých sférach nášho života. Prehádzal priority aj v zdravotníctve. Napríklad návšteva lekára už nie je samozrejmosťou. A mnohí rodičia riešia otázku, čo s povinným očkovaním ich detí.

Mnohí rodičia si kladú otázku, či je v tomto čase bezpečné priniesť svoje dieťa do zdravotného strediska na očkovanie, kde môže byť vyššie riziko stretnutia nakazených ľudí. 

S touto situáciou sa stretla aj naša kolegyňa Veronika Homolová Tóthová. "Nás táto situácia zasiahla, keď už sme mali rozbehnuté očkovanie dcérky, mali sme ísť na ďalšie, ale práve vtedy na Slovensku potvrdili prvé prípady ochorenia covi-19, takže sa to odložilo, momentálne čakáme na usmernenie hlavnej odborníčky na pediatriu a sme v telefonickom kontakte s našou lekárkou," porozprávala Veronika. 


"Očkovanie detí vykonávame aj teraz, v čase pandémie, je to z toho dôvodu, že určité očkovania sú naozaj neodkladnou staroslivosťou. Očkovanie v pandémii odporúča aj WHO, samozrejme pri zvážení všetkých lokálnych epidemických opatrení," vyjadrila sa hlavná odborníčka MZ SR pre pediatriu Elena Prokopová. 

"Pokiaľ lekár zváži, že tam je možnosť zaočkovať dieťa neskôr a nebude porušená očkovacia schéma, tak ten odklad doporúčam aj ja využiť. Pokiaľ by mala byť porušená očkovacia schéma, navrhujem očkovať v termíne," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Základné povinné očkovania detí


U malých detí sa to týka viacerých základných povinných druhov očkovania. "Na Slovensku vykonávame očkovanie malých detí do roka, 6-vakcínou, pneumokokovou vakcínou a vakcínou proti rotavírusom, ak si to rodičia želajú. Sú to očkovania, ktoré sa robia v 3, 5 a 12 mesiaci života. Takisto dávame detičkám aj prvú dávku očkovania proti mumpsu, osýpkam aj rubeole v 15. mesiaci," dodala Prokopová. 

Detská lekárka vraví, že niektorí rodiča majú až prehnané obavy. "Každé dieťa je úplne individuálne na určitý čas pozývané do ambulancie, za pol hodinu máme vždy čas len na jedno dieťa. To dieťa príde do prázdnej, vydezinfikovanej ambulancie, robí sa s ním interview, či vôbec môže prísť do ambulancie vzhľadom na pandémiu a potom sa vyšetrí a očkuje," dodala pediatrička Marta Špániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy