Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najprv otestujú skupiny. Ak vyjdu pozitívne, otestujú jednotlivcov
Zdielať na
Koronavírus

Najprv otestujú skupiny. Ak vyjdu pozitívne, otestujú jednotlivcov

BRATISLAVA / Vláda zvažuje v rámci preventívnych opatrení takzvaný pooling - testovanie. Prítomnosť koronavírusu chcú testovať vo väčších skupinách ľudí. Výhodou takéhoto testovania je to, že v každej skupinke využijú iba jeden test.

Podľa premiéra Igora Matoviča sa dá jedným testom otestovať napríklad 30 ľudí naraz. Vzorka sa odoberie každému z nich, ale použije sa na to len jeden test. V prípade, že by vyšiel pozitívne, potom sa musí urobiť test každému individuálne.

"Ak vám vyjde negatívny, tak môžete povedať tým tridsiatim ľuďom, že ste negatívni, ak vám vyjdu pozitívne, tak aj tak musíte každého jedného otestovať a nájsť toho pozitívneho," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Podľa premiéra to môže byť cesta ako pomôcť väčším firmám, ktoré majú strach ako im budú testovať zamestnancov, pretože v rámci pooling testovania by sa testy míňali rozumne a efektívne.

"Vedeli by sme v podstate takto spustiť fabriky, ktoré by zo strachu pred koronavírusom dnes nefungovali," vysvetľuje Matovič. Vláda zvažuje poolling testovanie napríklad v rómskych osadách, na nemocničných oddeleniach, ale aj vo väčších firmách.

Veľký posun v testovaní priniesli vedci z Izraela, ktorí prišli s nápadom testovať dokopy desiatky ľudí. Podľa nich by sa do jednej testovanej vzorky mohli vložiť vzorky 32 až 64 ľudí. Test je dosť citlivý na to, aby zachytil aj jediný prípad v skupine. Výrazne by to urýchlilo proces testovania, ušetrilo materiál aj pracovnú silu. Vedci sú presvedčení, že takýmto spôsobom zmiernia vyťaženosť testovacích laboratórií a mnohých ľudí zbavia povinnosti zostať v karanténe.

"V Izraeli sa to napríklad celkom osvedčilo, odporučili to aj pre nás, tak ak by to bolo možné, tak určite to treba skúsiť," dodal Visolajský.

Pozrite si rozhovor Jána Mečiara s šéfkou biomedicínskeho oddelenia SAV Silviou Pastorekovou:

Zdielať na

Najčítanejšie správy