Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus obmedzuje pracovný život Slovákov. Ako sme na tom s vyplácaním sociálnych dávok?
Zdielať na

Koronavírus obmedzuje pracovný život Slovákov. Ako sme na tom s vyplácaním sociálnych dávok?

SABINOV / V utorok sa na Slovensku začalo s výplatou sociálnych dávok. Ide o tie, ktoré vyplácajú obce a mesta cez inštitút osobitného príjemcu. Do Sabinova pred komunitné centrum prišli niektorí s jednorazovou rúškou, ktoré používajú už niekoľko dní. Niekto len so šatkou na tvári, no a tí šikovnejší, keď nezohnali, tak si ušili. Zajtra má začať dávky vyplácať pošta. Asistovať pri tom bude aj polícia.

V Komunitnom centre v Sabinove začali v utorok  s vyplácaním sociálnych dávok tým, ktorým bol určený osobitný príjemca. V Sabinove sa to týka niekoľkých desiatok rodín. Pre dávku v hmotnej núdzi aj rodinné prídavky čakali niektorí v rúškach, iní bez. 

Pri dverách občianska hliadka. Do vnútra púšťali len po jednom. Každý musel mať na tvári rúško a na rukách jednorazové rukavice. "Tu bez rúška nevstúpi nikto," odkázal primátor mesta Michal Repaský. "Pokiaľ rúška nemajú, tak im poskytneme také provizórne," ubezpečila zamestnankyňa mestského úradu Gabriela Harčáriková. "Každý bude mať šatku, ktorú potom hodí do koša," vysvetlil Repaský. 

Už od stredy začnú vyplácať sociálne dávky na poštách. Dohliadať má na ne aj polícia. Pošta upozorňuje aj na preventívne opatrenia. V neďalekej osade v Ostrovanoch sa na verejnosti pohybovali aj takí, ktorí rúška nemali, napriek tomu, že im to starosta opakovane pripomínal. "Musia dodržiavať hygienické opatrenia," upozornil starosta obce Ostrovany Rastislav Popuša. 

Slovenská pošta priebežne vypláca aj dôchodky podľa štandardného harmonogramu. Tých sa zatiaľ mimoriadne opatrenia dotkli iba tým, že ľudí vyzývajú k opatrnosti a prevencii. "Je potrebné nosiť ochranné rúško a prevzatie dôchodku podpísať vlastným perom," uviedla hovorkyňa pošty Eva Rovenská. 

Dôchodok odporúčajú prevziať v otvorenom priestore a s primeraným odstupom bez vzájomného odovzdávania si peňazí z ruky do ruky. "To znamená, že peniaze sa položia napríklad na múrik a doručovateľ odstúpi," dodala Eva Rovenská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy