Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prichádzajú zlé časy, ekonomika porastie len o percento!
Zdielať na

Prichádzajú zlé časy, ekonomika porastie len o percento!

Potvrdené! Slovenská ekonomika porastie v tomto roku len o 1,1 percenta. Vyplýva to z predpokladu ministerstva financií. Znamená to pomalší pokles nezamestnanosti či menej peňazí v našich peňaženkách, ako sa pôvodne očakávalo.

Rezort Ivana Mikloša menil prognózu už niekoľkokrát. Naposledy hovoril o raste o 1,7 percenta. 

Problém? Najmä silní hráči

"Slovensko ako malá a otvorená ekonomika totiž citlivo reaguje na zhoršenú situáciu v zahraničí. Nová prognóza prihliada na zavádzanie dodatočných ozdravných opatrení v krajinách ako je Taliansko a Francúzsko, ktoré budú mať krátkodobo negatívny dopad na rast. Nepredpokladáme však, že budeme nasledovať eurozónu do recesie v tomto roku," konštatuje sa v aktuálnej prognóze.

Pre rok 2013 podľa ministerstva prognóza zahŕňa aj záväzok Slovenska prijať ďalšie konsolidačné opatrenia potrebné na dosiahnutie deficitu pod maastrichtskými 3 percenta hrubého domáceho produktu.

Viac práce? Aspoň trojnásobok...

Napriek tomu rezort prognózy pre budúci rok nemení. Rast o 2,7 percenta by pritom mal podľa rezortu viesť k stabilizácii nezamestnanosti.

"Prípadné riziká nenaplnenia tejto novej prognózy považujeme momentálne za vybalansované na rozdiel od pretrvávajúcich negatívnych rizík v predchádzajúcich prognózach," uvádza sa v prognóze s tým, že výbor pre makroekonomické prognózy označil nové predpovede ako realistické, resp. konzervatívne. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy