Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
SaS: Za pôžičku Grécku hlasovať nebudeme
Zdielať na
Ekonomika

SaS: Za pôžičku Grécku hlasovať nebudeme

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára sa z Fica stáva zajko bojko

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša sa premiér Robert Fico správa ako sa správal vždy. "Krivo a nečestne. Vždy obviňoval iných a bál sa prevziať zodpovednosť na vlastné plecia. Fico je stále predsedom vlády. Neprizval vtedajšiu opozíciu na rokovania o probléme. Odmietol našu žiadosť, aby sme o tom rokovali v parlamente. Je na ňom, aby sa rozhodol," povedal dnes Mikloš s tým, že SDKÚ-DS trvá na svojom odmietavom stanovisku k pôžičke pre Grécko.

Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára sa s Fica stáva zajko bojko. "Musíme nahliadnuť do dokumentov. Vláda nevyužila situáciu, keď mohla povedať, že v poriadku, ale vyrokujeme si napríklad lepšie pozície pre pôdohospodárov. Veď je prechodné obdobie. Prečo my máme mať prechodné obdobia a iným pomáhať a pritom sme finančne dosť slabí? Tu ide o hru. Premiér sa bojí. Správa sa ako bojko zajac. Namiesto toho, aby bol zodpovedný a povedal, áno toto je zodpovedné, môžte ma aj kritizovať za to, ak budete chcieť. Radšej sa vyhovára na opozíciu. Ale ja mu v tom pomáhať nebudem," povedal dnes Bugár.

Premiér odmietol pred voľbami rokovať o pôžičke Slovenska vo výške 800 miliónov eur pre Grécko. Ficova vláda umožnila poskytnutie záchranného úveru Grécku tým, že podpísala príslušný rámcový dohovor. Samotné rozhodnutie o pôžičke však musí prijať nová národná rada, čo bolo podľa Fica "jasne formulované".

SaS chce dostať do programu vlády zrušenie koncesií

Strana Sloboda a solidarita (SaS) sa bude snažiť zrušenie koncesionárskych poplatkov dostať do programového vyhlásenia vlády. Dnes to povedal predseda SaS Richard Sulík. KDH súčasný "zástrčkový" zákon tiež nepovažuje za dobrý, chce jeho zmenu, ale o úplnom zrušení koncesií neuvažuje.

"Tento systém, ktorý je dnes, že platí každý, kto má zástrčku, nepovažujeme za dobrý. Budeme diskutovať o tom, aby systém zabezpečoval nezávislosť verejnoprávnych médií aj od štátu. Ak by sme ho napojili priamo na štátny rozpočet, nič by sme nevyriešili. Treba nájsť mechanizmus, ktorý by garantoval, že platia len tí, ktorí skutočne využívajú médium," povedala dnes Sabolová.

Podpredseda Mostu-Híd Rudolf Chmel avizuje, že jeho strana s návrhom nemá zásadný problém. "Myslím, že sa na tom dohodneme, ak sa na to nájdu peniaze v štátnom rozpočte. Tieto inštitúcie si na seba nezarobia, ak sa nájdu teda peniaze v štátnom rozpočte, budeme s tým súhlasiť," uviedol.

Podľa neho je však rušenie koncesionárskych poplatkov vďačnou témou, ktorá je trochu populistickou, pretože nejde v prípade koncesionárov o veľké peniaze.

Súčasný minister kultúry Marek Maďarič si myslí, že sa dožijeme ešte mnohých prekvapení, keď budeme porovnávať predsavzatia a sľuby pravicových strán pokiaľ by zložili vládu. Návrh na zrušenie koncesií podľa neho znamená zaťažiť štátny rozpočet na financovanie verejnoprávnych médií.

"Je to ešte predčasné a sám som zvedavý, čo z toho všetkého, či už z tých sociálnych sľubov alebo akože tých veľmi radikálnych reforiem tá pravicová šesťkoalícia si dá do programu," uviedol Maďarič. Podľa neho koncesionárske poplatky majú svoj zmysel aj pre verejnoprávne médiá aj pre verejnosť. "V princípe som proti rušeniu tohto systému. Ale hovorím, možno to od nich boli iba silné reči pred voľbami," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy