Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kto sa nabaľuje na rope?
Zdielať na
Ekonomika

Kto sa nabaľuje na rope?

Zdroj: TV JOJ

Neznámy autor tvrdí v e-maili, že Slovensko nakupuje ropu lacnejšie ako pred 5 rokmi a niekto sa na nej nabaľuje

To, že si predajcovia a výrobcovia palív pri každom zvýšení cien ropy na svetových trhoch prihodia nejakú tú korunu navyše, si myslí väčšina ľudí.
Naznačuje to aj neznámy autor v e-maili, ktorý v posledných dňoch koluje po internete.

Podľa neho v čase, keď po prvý raz cena ropy prekročila hranicu 50 dolárov za barel, dolár stál 50 korún a teda barel ropy nás vyšiel 2500 korún. Teraz stojí barel 130 dolárov a kurz je 19.1 a tak podľa neho nakupujeme za 2483 korún. Čiže lacnejšie, ako pred 5 rokmi.  

Tomáš Novotný zo serveru natankuj.sk to vyvracia. "Hranica 50 dolárov za barel bola prekročená koncom roku 2004, dolár však vtedy stál 32.5 a nie 50 korún," tvrdí. To znamená, barel ropy stál 1 625 Sk.

Dnes stojí barel ropy okolo 144 dolárov, kurz voči doláru je 19.1 Sk, cena je teda 2 750 Sk. Ropa zdražela viac ako jeden a pol násobne.

Koncom roku 2004 stála nafta 36 Sk za liter, teraz stojí okolo 44. Čo je zhruba 1,2 násobok. Podobne je to aj v prípade benzínu. "Ropa teda zdražela oveľa viac, ako ceny nafty a benzínu," skonštatoval Novotný.

Aj napriek tomu, ceny palív sú dnes hrozné. Cena ropy sa v posledných rokoch mení ako aprílové počasie, a tak v najbližšom období určite natankujeme opäť lacnejšie. No otázka je, ako dlho?

Viac sa dozviete vo večernom spravodajstve TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy