Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
MäsoSpiš chce obnoviť výrobu čo najskôr
Zdielať na
Ekonomika

MäsoSpiš chce obnoviť výrobu čo najskôr

Po splnení všetkých podmienok veterinárnej a potravinovej správy by mohla spoločnosť začať so skúšobnou výrobou.

Zastavenie výroby v spoločnosti MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi postihlo väčšinu z približne 350 zamestnancov firmy.

Vedenie spoločnosti so zamestnancami začali okamžite robiť opatrenia, ktoré dnes firme nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi po potvrdení nálezu baktérie listeria monocytogenes v saláme z produkcie firmy MäsoSpiš.

"Do jedného až dvoch dní by sme chceli splniť všetky podmienky veterinárnej a potravinovej správy. Písomné vyhodnotenie prijatých opatrení aj s dokladmi chceme predložiť veterinárnej správe už v piatok," povedal riaditeľ spoločnosti Marián Užák.

Po splnení všetkých podmienok by mohla spoločnosť začať so skúšobnou výrobou. Vzorky zo všetkých výrobkov opäť poputujú na kontrolu. Ak budú výsledky kontroly v poriadku, spoločnosť bude môcť obnoviť výrobu mäsových produktov. "S výrobou by sme chceli začať už na budúci týždeň," uviedol Užák.

Výrobu mäsových výrobkov v spoločnosti MäsoSpiš dnes zastavila Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi. Dôvodom bol opakovaný výskyt baktérie listeria monocytogenes, tentoraz v Liptovskej saláme.

Prvý prípad výskytu baktérie listerie u tohto výrobcu zaznamenali veterinári počas veľkonočných sviatkov v Moravskom údenom mäsa. Vyšetrenia ďalších výrobkov boli vtedy negatívne. Najnovší výskyt listerie sa zistil pri náhodnom odbere, ktorý si zabezpečil výrobca.

Firma MäsoSpiš musí mechanicky vyčistiť celú výrobu a zabezpečiť dôkladnú dezinfekciu účinnými dezinfekčnými prostriedkami v predpísanej koncentrácii. Veterinári tiež nariadili deratizáciu podniku a monitoring na prítomnosť hlodavcov.

Výrobca tiež musí zabezpečiť kontrolu vody, vyšetrenie mäsa, ktoré prichádza do firmy na spracovanie. Zároveň musí stiahnuť z trhu celú šaržu postihnutej salámy, čo je približne 143 kg. Veterinári tiež odporučili firme MäsoSpiš, aby zmenila dodávateľa suroviny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy