Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerstvo plánuje upraviť dane v prospech chudobnejších
Zdielať na
Ekonomika

Ministerstvo plánuje upraviť dane v prospech chudobnejších

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Zmena by mohla platiť od budúceho roka, keď Slovensko plánuje prijať európsku menu.

Ministerstvo financií plánuje upraviť daň z príjmu fyzických osôb v prospech ľudí s najnižšími príjmami. Ľuďom, ktorí zarábajú menej ako 9300 korún hrubého mesačne, by mal štát doplácať prostredníctvom daňového bonusu, napísal dnes denník Sme.

Zmena by mohla platiť od budúceho roka, keď Slovensko plánuje prijať európsku menu. Ministerstvo informácie denníka nekomentovalo.

Daňový bonus, ktorý by podľa Sme mesačne predstavoval asi 1560 korún, by mal nahradiť súčasnú odpočítateľnú položku. Tá tento rok pre väčšinu daňovníkov predstavuje 98.496 korún. Občania s menšími príjmami si tak nezdaniteľnú položku nemôžu uplatniť celú. Rozdiel z daňového bonusu by im naopak štát mesačne preplácal, napísalo Sme.

"Uvažujeme o znížení dane pre tých, čo zarábajú málo, vopred však o tom hovoriť nebudeme," povedal Sme hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Podľa denníka však ministerstvo svoj návrh predstaví o niekoľko dní.

Sme vypočítalo, že približne 100.000 najmenej zarábajúcich ľudí by na zmene mohli získať približne dvesto korún mesačne. Občania, ktorí majú vyššie príjmy, naopak zmenu podľa denníka nepocítia. Živnostníci daňový bonus dostanú pri podávaní daňového priznania.

O podobnom opatrení uvažovala podľa denníka aj bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. "Daňový bonus je rozumné opatrenie. Nemám problém s tým, že to zavádza iná vláda," povedal denníku bývalý minister financií Ivan Mikloš z Dzurindovej SDKÚ-DS.

Vláda Roberta Fica po svojom nástupe v roku 2006 zaviedla aj iné zmeny v systéme rovnej dane, ktorú presadil bývalý kabinet. Odpočítateľná položka sa zmenila tak, že pri vyšších príjmoch klesá. Viac zarábajúci ľudia si tak môžu odpočítať menej.

Zdielať na

Najčítanejšie správy