Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Aktivisti zavesili na balkón ministra plagát proti elektrárňam
Zdielať na
Ekonomika

Aktivisti zavesili na balkón ministra plagát proti elektrárňam

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Aktivisti Greenpeace zavesili na balkón ministra životného prosstredia transparent s nápisom: "Klimatické zmeny začínajú tu!".

Približne desiatka aktivistov medzinárodnej organizácie Greenpeace dnes doobeda zavesila na balkón ministerstva životného prostredia transparent proti tepelným elektrárňam.

Protest potom ukončila polícia. Nové tepelné elektrárne by mohli vzniknúť pri Trebišove a Strážskom na východe Slovenska. K prvému projektu ministerstvo vydalo podporné stanovisko.

Aktivisti v žltých kombinézach krátko po desiatej hodine pristavili rebrík k budove ministerstva v centre Bratislavy. Traja muži sa potom vyšplhali na balkón vo výške asi desiatich metrov a vyvesili transparent s nápisom: "Klimatické zmeny začínajú tu!".

Greenpeace pripomenulo, že tepelné elektrárne produkujú emisie oxidu uhličitého a zvyšujúci sa podiel CO2 v ovzduší spôsobuje globálne otepľovanie a ďalšie klimatické zmeny. "Očakávali sme, že ministerstvo na tento problém upozorní, ale v posudku (ministerstva) sa emisie CO2 vôbec nespomínajú," zdôvodnil dnešný protest expert Greenpeace na energetiku Karel Polanecký.

Hovorca ministra životného prostredia Jaroslava Izáka Peter Višváder oponoval, že projekt trebišovskej elektrárne spĺňa všetky normy platné na Slovensku aj v Európskej únii. "Stanovisko ministerstva je iba doporučujúce, nie je také, že by povoľovalo stavbu," dodal.

Polanecký však trval na tom, že ministerstvo malo spomenúť riziko nárastu splodín CO2. Krajina sa totiž zaviazala postupne znížiť produkciu C02 o 20 percent, ale po postavení elektrárne v Trebišove by sa naopak zvýšila tvorba plynu na Slovensku asi o deväť percent.

Protestnú akciu Greenpeace napokon ukončil policajný zásah. Samotné vyvesenie transparentu sledoval síce len jeden mestský policajt, ktorý v tom čase čakal na odťahovú službu pre nesprávne parkovanie, ale postupne sa pred budovou ministerstva zišla asi desiatka členov štátnej polície. Na ich výzvu napokon traja aktivisti odblokovali okno vedúce na balkón a policajti ich odviedli cez vnútro budovy.

Slovensko chce stavbou nových elektrární nahradiť výpadok po odstavení časti atómovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Okrem tepelných elektrární preto podporuje aj dostavbu ďalších blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach. Greenpeace však protestuje aj proti elektrárni v Mochovciach, pretože vraj chýbajú záruky, že bude bezpečná.

Zdielať na

Najčítanejšie správy