Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novostavby majú mať v budúcnosti aj kryty
Zdielať na
Ekonomika

Novostavby majú mať v budúcnosti aj kryty

Zdroj: TV JOJ

Nariaďuje to vyhláška ministerstva vnútra, ktorá bola vydaná už dávnejšie.

Novostavby na Slovensku, určené na bývanie viac než 50 ľudí či ako verejné budovy, majú byť vybavené i vzduchotesnými úkrytmi pre prípad vojny, priemyselnej havárie či živelnej pohromy.

Vyhláška ministerstva vnútra, ktorá stavbu krytov nariaďuje, síce platí dlhšie, ale do povedomia sa dostáva až teraz, keď sa jej dostalo pozornosti slovenských médií.

"Nie je to maličkosť. Kryty musia odolávať požiarom, zatopeniu, tlakovej vlne, chemickým zbraniam a v niektorých prípadoch i radiácii. Musia byť vybavené agregátmi na výrobu elektriny, zariadením na filtrovanie vzduchu a vodou. Ľudia v nich musia vydržať najmenej päť dní. A celé to zaplatia súkromí investori," napísal ekonomický týždenník Trend. Podľa expertov takýto kryt môže vyjsť na päť miliónov korún.

Vo veľkých nákupných centrách síce takúto položku môže majiteľ rozpočítat do nájomného, ale v menších domoch by si ju museli zaplatiť bežní obyvatelia. Ministerstvo, ktoré vyhlášku vymyslelo, totiž nepočítá so žiadnou štátnou podporou.

Veľké obchodné centrá v Bratislave postavili pred vyhláškou a s krytmi podľa časopisu nepočíta ani nový terminál bratislavského letiska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy