Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Celý svet čaká rast cien potravín
Zdielať na
Ekonomika

Celý svet čaká rast cien potravín

Zdroj: Jim Epler

Po rokoch poklesu začnú ceny potravín celosvetovo rásť. Dôvodom sú klimatické zmeny a rastúca konzumácia potravín v rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách, ako sú napríklad Čína alebo India.

Po rokoch poklesu začnú ceny potravín celosvetovo rásť. Dôvodom sú klimatické zmeny a rastúca konzumácia potravín v rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách, ako sú napríklad Čína alebo India. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil Medzinárodný ústav pre politiku výskumu potravín (IFPRI).

Jeho generálny riaditeľ Joachim von Braun vysvetlil, že ceny potravín v minulých rokoch klesali vďaka vedcom, ktorým sa podarilo vyšľachtiť plodiny dávajúce vysoké výnosy. Doba poklesu cien ale podľa von Brauna končí. "Potraviny celosvetovo naposledy zdraželi v rokoch 1973 a 1974, ale teraz je situácia úplne iná. Znásobili sa riziká klimatických zmien i možnosti ohrozenia klímy," povedal von Braun novinárom.

V správe IFPRI sa uvádza, že bude pribúdať hladujúca a podvýživená populácia, akonáhle sa klimatické zmeny dotknú najohrozenejších oblastí, medzi ktoré patrí Afrika. V nich sa bude kvôli nepriaznivým podmienkam rýchlo znižovať výnosnosť obilnín a tieto štáty budú musieť potraviny stále viac dovážať.

Odhaduje sa, že do roku 2020 poľnohospodárska výroba vplyvom globálneho otepľovania klesne o 16 percent. Bude sa zmenšovať plocha vhodná na pestovanie určitých plodín, v Afrike napríklad polia vhodné pre obilniny takmer zmiznú.

Ceny mliečnych výrobkov, mäsa a spracovaných potravín tlačia hore zvyšujúci sa dopyt v úspešne sa rozvíjajúcich krajinách, ako sú Čína alebo India. Z týchto dôvodov rastie tiež cena krmív pre dobytok. Situáciu v neprospech cien potravín ovplyvňuje tiež rastúci dopyt po biopalivách, čo znamená obmedzenie pestovateľských plôch určených pre potravinárske účely.

Správa navrhuje zrušenie obmedzení v obchodovaní s potravinami najmä v rozvinutých krajinách, čo by umožnilo rozvoj malých pestovateľských hospodárstiev. "Svet, ktorý čelí nedostatku potravín, musí obchodovať viac a nie menej," píše sa v správe. Európska únia rovnako ako USA sa váha vzdať politiky podpory svojich farmárov i rušenia obchodných prekážok v medzinárodnom meradle.

Zdielať na

Najčítanejšie správy