Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rast HDP bol nad očakávaniam
Zdielať na
Ekonomika

Rast HDP bol nad očakávaniam

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

"Zahraničný dopyt by mal byť stále dominantou časťou," vyhlásil Šramko. Rast ekonomiky totiž podporuje hlavne výroba v troch automobilových závodoch spoločností Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

Rast slovenskej ekonomiky v treťom štvrťroku medziročne o 9,4 percenta bol vyšší, ako očakávala Národná banka Slovenska. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Ivan Šramko. Hospodárstvo by mal podľa neho naďalej ťahať hlavne dopyt zo zahraničia.

"Ten rast bol vyšší, ako sa čakalo," povedal Šramko po zasadnutí vlády. Ocenil, že ekonomike pomohol najmä priemysel, s podrobnejším hodnotením však chce centrálna banka počkať až do zverejnenia detailnejších údajov na konci mesiaca. "Neočakávame tam ale žiadne zásadné zmeny," dodal.

Vysoký rast ekonomiky v treťom kvartáli prekvapil aj analytikov komerčných bánk, ktorý počítali so spomalením rastu na zhruba 8,5 percenta z 9,4 percenta v druhom štvrťroku.

"Zahraničný dopyt by mal byť stále dominantou časťou," vyhlásil Šramko k očakávanej štruktúre HDP. Rast ekonomiky totiž podporuje hlavne výroba v troch automobilových závodoch spoločností Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, z ktorej veľká väčšina smeruje na vývoz. Narástol tiež význam výrobcov elektroniky, najmä závodov Sony a Samsung.

Šramko dnes nechcel komentovať nedávne posilnenie koruny na osemmesačné maximá pod hranicu 33 SKK/EUR. Podľa guvernéra by išlo o hodnotenie príliš krátkeho obdobia. "Počkáme si na ďalší vývoj," poznamenal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy