Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vydávanie týždenníka Trend je ohrozené
Zdielať na
Ekonomika

Vydávanie týždenníka Trend je ohrozené

Zdroj: etrend.sk

Vydavatelia ekonomického týždenníka žiadajú členov kabinetu, aby pomohli zvrátiť hrozbu zastavenia vydávania časopisu.

Vydavateľ ekonomického týždenníka Trend, spoločnosť Trend Holding, chce od vlády pomoc v súdnom spore s firmou Bartolomei Finance. V otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády a ministrom spravodlivosti a kultúry požiadal, aby členovia kabinetu pomohli zvrátiť hrozbu zastavenia vydávania časopisu.

Súd totiž v spore s investičnou spoločnosťou zablokoval na účtoch Trendu 140 miliónov korún. Hovorkyňa vlády sa zatiaľ k výzve vydavateľa nevyjadrila.
"Obraciame sa na Vás so žiadosťou o podporu a pomoc, pretože sa nazdávame, že v tomto prípade došlo k útoku na slobodu a nezávislosť tlače," uviedli v liste zverejnenom na internetovom portáli etrend.sk traja konatelia Trend Holdingu.

Spor medzi vydavateľom ekonomického týždenníka a Bartolomei Finance sa týkal článku z 22. januára 2004, ktorý varoval pred investovaním v tejto spoločnosti s odôvodnením, že firma neobhájila žiadosť o povolenie naďalej vystupovať ako obchodník s cennými papiermi. Bartolomei Finance už na súde predtým dosiahol, že sa Trend musel ospravedlniť a zaplatiť jednu korunu.

Vydavateľ časopisu však nezverejnil ospravedlnenie včas a investičná spoločnosť v septembri uspela na súde so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia o zablokovaní účtov. Sumu 140 miliónov korún vyčíslil znalecký posudok ako ušlý zisk Bartolomei Finance v rokoch 2004 až 2012.

Trend však argumentoval, že posudok, ktorý bol vypracovaný v auguste, neskúma súvislosti medzi článkom a vývojom hospodárenia spoločnosti, ani schopnosť Bartolomei Finance vytvárať zisk, pretože v čase publikovania článku bola stratová.

Vláda pod vedením premiéra Roberta Fica v minulosti prácu médií kritizovala a novinárov viackrát obvinila z toho, že o jej činnosti píšu zaujato. Začiatkom septembra sa dokonca ministri mimoriadne zišli a rokovali o údajne nekalých praktikách médií. Novinári sa vraj mali v lete vlámať k ministerke práce alebo brať úplatky od súkromných spoločností.

Zdielať na

Najčítanejšie správy