Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Do eurovalu už musíme vložiť aj naše zlaté tehličky
Zdielať na

Do eurovalu už musíme vložiť aj naše zlaté tehličky

Boj proti dlhovej kríze v Eurozóne vstupuje do rozhodujúcej fázy. Dnes totiž oficiálne štartuje Európsky mechanizmus pre stabilitu. Poznáme ho aj ako takzvaný trvalý Euroval. Čo to bude znamenať pre Slovensko?

95-kilometrová kolóna

Doteraz sme Grécko, či Portugalsko, zachraňovali iba zárukami. Na trvalom eurovale sa prvýkrát budú Slováci podieľať aj priamo finančne. Celková kapacita fondu bude 700 miliárd eur. Najviac prispejú Nemci.

Ak by šli kamióny smerujúce do trvalého eurovalu tesne za sebou, vytvorili by veru poriadnu zápchu na ceste. Šlo by až o 95-kilometrovú kolónu. Čo je plus-mínus ako cesta z Bratislavy do Zlatých Moraviec alebo z Prešova do Popradu. Slovenský podiel v tejto eurovalovej zápche je zhruba 800 metrov. Vytvára ju 58 kamiónov, ktoré vezú  5, 8 miliárd eur. 660 miliónov v hotovosti a zvyšok v cenných papieroch a zárukách. Už do piatka tohto týždňa musíme zaplatiť 264 miliónov keš.

Do piatka treba uhradiť 264 miliónov eur

V priebehu rokov 2013 a 2014 uhradí zvyšné tri splátky upísaného základného imania v trvalom eurovale, ktoré spolu predstavujú necelých 396 miliónov eur. Úhrada síce nemá vplyv na deficit verejných financií, negatívne však ovplyvní výšku nášho verejného dlhu. "Je to z prostriedkov, ktoré máme momentálne k dispozícii," tvrdí minister financií Peter Kažimír. 

"My sme prišli v čiernom do parlamentu v deň, keď sa trvalý euroval schvaľoval, tu už je všetko neskoro. Tu už Slovensko nemá možnosť vycúvať," povedal zase predseda SaS Richard Sulík.

Prvá pomoc pre Španielsko

Z nového bezodného euromešca bude zrejme ako prvé čerpať Španielsko. "ESM je už realita, Španielsko teda nemá dôvod vyčkávať. Musí požiadať o pomoc a nakŕmiť svoje banky. Inak sa im zdeformuje realitný trh," informoval Robert Halver, obchodník frankfurskej burzy. Ďalšími v poradí bude pravdepodobne Cyprus a Slovinsko.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy