Skoro jasno
18°
Bratislava
Francúzske a grécke voľby stiahli kurz eura nadol
Zdielať na

Francúzske a grécke voľby stiahli kurz eura nadol

Euro padlo na svoje trojmesačné minimum. Depresiu a neistotu na burze priniesli výsledky volieb vo Francúzku a Grécku. Zelenú tam dostali politici, ktorí odmietajú šetriť. Vo Francúzsku sa k moci dostal socialista Francois Hollande a v Grécku si posilnila pozíciu krajná ľavica a neonacisti.

Najväčším úderom pre spoločnú európsku menu bolo to, že dvom hlavným gréckym politickým stranám podporujúcim dohodu o zahraničnej núdzovej pomoci sa nepodarilo získať parlamentnú väčšinu.

Čo bude so šetrením?

To spochybnilo budúcnosť programu zahraničnej pomoci a prípadne aj budúcnosť členstva krajiny v eurozóne. Okrem toho vo Francúzsku socialista Francois Hollande, ktorý sľúbil dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale oveľa pomalšie ako jeho oponent, vo voľbách stredopravicového Nicolasa Sarkozyho porazil.

Euro sa prepadlo na trojmesačné minimum

Euro na obchodovacej platforme kleslo až na 1,29552 USD/EUR. Neskôr sa zotavilo na 1,3024 USD/EUR, ale oproti predošlému dňu bolo aj tak o 0,4 % slabšie. Oproti britskej libre spoločná európska mena oslabila na 0,8037 GBP/EUR, čiže najnižšie od novembra 2008. Voči jenu euro na platforme EBS kleslo na 103,23 JPY/EUR, čiže najnižšie od polovice februára. Hodnota dolára voči jenu sa nezmenila a bola na úrovni 79,83 JPY/USD. Neistota v eurozóne pomohla dolárovému indexu, ktorý stúpol na trojtýždňové maximum 80,176 bodu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy