Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenka bez menštruácie? Stále viac žien preto navštevuje gynekológa
Zdielať na

Dovolenka bez menštruácie? Stále viac žien preto navštevuje gynekológa

BRATISLAVA / Žien v gynekologických ambulanciách v týchto dňoch pribúda. Môže za to fakt, že počas dovolenky majú mať menštruáciu, ktorú chcú s vedomím lekára oddialiť. Odborníci ale upozorňujú, aby ženy samé radšej neexperimentovali.

Menštruácia je pre mnohé ženy nepríjemná a pri predstave, že ju majú mať počas dovolenky pri mori, sú viaceré ochotné urobiť čokoľvek, aby to zmenili.

"Normálne prídu a povedia, aby som niečo vymyslel," priznáva primár Martin Petrenko.

Najjednoduchšie to majú ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Ak nevysadia tabletky, menštruácia sa nedostaví.

Viacfázová antikoncepcia

Horšie sú na tom ženy, ktoré užívajú takzvanú viacfázovú hormonálnu antikoncepciu. Tie by si podľa odborníkov mohli uškodiť.

"V týchto viacfázových tabletkách je rôzne zloženie hormónov, čiže nebolo by to dobré, keby to len tak miešali," vysvetľuje primár.

Žene ľahostajný prístup môže kompletne narušiť hormonálny cyklus. Veľký pozor si musia dať aj ženy, ktoré hormonálnu antikoncepciu neužívajú vôbec a cyklus si chcú oddialiť užitím syntetického ženského hormónu takzvaného gestagénu.

"Tieto lieky sú viazané na lekársky predpis a vo vlastnom záujme je dobré poradiť sa s gynekológom," radí Petrenko.

Babský recept

Takzvané "babské recepty" radia, že ak chce žena oddialiť svoj cyklus, treba piť vodu s citrónom. Podľa lekárov ale v takomto prípade nikto nič negarantuje.  

Zdielať na

Súvisiace články