Skoro jasno
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor na suveníry z dovoleniek. Hrozí vám vysoká pokuta alebo väzenie
Zdielať na

Pozor na suveníry z dovoleniek. Hrozí vám vysoká pokuta alebo väzenie

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Dovolenkári by mali byť opatrní, aký suvenír si dovezú zo zahraničia a radšej si overiť, či na jeho dovoz nepotrebujú príslušné povolenie. V niektorých prípadoch môžete mať totiž veľké problémy. Hrozí vám vysoká pokuta alebo dokonca väzenie.

Hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková upozornila, že tomu, kto sa pokúša previezť cez hranice ohrozené druhy rastlín a živočíchov, prípadne výrobkov z nich, hrozí pokuta alebo trest väzenia od šesť mesiacov do troch rokov.

V súčasnosti je úplne zakázaný obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín a obchod s vyše 33 000 druhmi je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), ktorý zahŕňa aj ochranu častí ohrozených exemplárov a vzťahuje sa tak i na výrobky, ktoré ich obsahujú.

Zakázane suveníry

Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy či orchidey. Nelegálne sa obchoduje aj s výrobkami z ohrozených živočíchov.

Napríklad sošky a šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky či peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem ako tiger, leopard, jaguár ako aj výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Tie môžu obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín.

Dovolené suveníry

Pri dovoze niektorých suvenírov, ktoré v prímorských destináciách bežne predávajú a pochádzajú z druhov zaradených v CITES, povolenie netreba. Pre osobnú spotrebu je možné priviezť 125 g kaviáru v individuálne označenom obale, do troch exemplárov dažďových palíc z kaktusov čeľade opunciovitých

Ďalej najviac štyri kusy mŕtvych spracovaných krokodílov okrem mäsa a poľovníckych trofejí, do troch ulít krídlatca veľkého, najviac štyri exempláre morských koníkov a tri lastúry čeľade Tridacnidae s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou tri kilogramy.

Kontrola colníkov

V roku 2015 vykonali slovenskí colníci v oblasti CITES 85 kontrol, pričom preverili 3 282 exemplárov. V 12 prípadoch nelegálneho dovozu zaistili 3 185 exemplárov ohrozených druhov, z toho 3 030 kapsúl výživových doplnkov. Za posledné roky odhalili aj viacero prípadov nelegálneho dovozu prostredníctvom kuriérskych služieb.

"Preparovaná hlava krokodíla prišla z USA a mala byť darom pre oslávenca. Cez internet si zberateľ objednal z Thajska užovku rybožravú v sklenej fľaši s alkoholom. Kabelka z kože hada pytóna mala byť exkluzívnym kúskom v šatníku bohatej Bratislavčanky, skončila však v medzi zabavenými exemplármi," uviedla Macíková.

Najčítanejšie správy