Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nebola dovolenka podľa vašich predstáv? Reklamujte už na mieste
Zdielať na

Nebola dovolenka podľa vašich predstáv? Reklamujte už na mieste

BRATISLAVA / Čas dovoleniek sa blíži a niektorí ľudia majú tú smolu, že im nevyjde podľa predstáv. Viete čo môžete reklamovať priamo počas dovolenky a čo po nej? Poradí vám prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

V niektorých prípadoch ľudia urobia chybu už v deň, kedy si kupujú zájazd. Napríklad v cestovnej kancelárii, ktorá nemá poistenie. "Roky ostro sledujeme, či sú cestovky poistené proti insolventnosti a vyskytnú sa nám sa sezónu dve z našich riadnych členov," hovorí Stanislav Macko.

Ak cestovná kancelária nie je poistená a je členom asociácie cestovných kancelárií, vylúčia ju. Ak nie je, asociácia posunie informáciu Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Reklamácia cesty

Mnoho klientov cestovných kancelárií je nespokojných napríklad s tým, že dlho čakajú na letisku alebo cesta ako taká je príliš dlhá. "My ako cestovné kancelárie sme závislí na prepravcovi. Tu môže nastať situácia, že z objektívnych technických príčin dôjde k meškaniu. Je to ošetrené nariadením Európskej únie, ktoré v jednom bode hovorí, že pokiaľ prejde klient checkinnom, preberá ho prepravca a stáva sa jeho klientom," hovorí Stanislav Macko.

Vtedy všetky povinnosti prepravca, nie cestovná kancelária. Cestovná kancelária v pokynoch k zájazdu musí klientovi povedať aj to, akým prepravcom poletí na dovolenku. 

Ak príde k meškaniu, tak letisko na základe zmluvy s prepravcom má poskytnúť cestujúcim občerstvenie či komunikačné prostriedky. Podľa Stanislava Macka je to problém a prax príliš nefunguje.

Reklamácia hotela

Ak príde klient do rezortu a zistí izba alebo dokonca hotel, je iný, treba reklamovať okamžite na mieste. "Nesmie klient čakať, musí konať na mieste. My zo zákona musíme mať na mieste, kde klienti prídu, svojho delegáta. Ten je povinný riešiť sťažnosti," hovorí Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Macko odporúča riešiť veci na mieste, nie až doma.

Niektorí klienti to robia na vlastnú päsť a nespokojnosť s izbami riešia na recepcii sami. "Ak má delegát viacero hotelov, ktoré sú od seba vzdialené a delegát nie je v danom okamihu na mieste, radíme obrátiť sa na recepciu.A ak sú klienti jazykovo zdatní, nech konajú hneď," Stanislav Macko. 

Protokol o sťažnosti treba spísať na mieste aj s delegátom. "Zákonná povinnosť je, aby delegát tento protokol potvrdil a napísal stanovisko," dodáva Macko.

Vhodné je odfotiť závady a chyby. "Dnes je bežná prax, že keď príde reklamácia tak súčasťou je séria fotografií," dodáva Macko.

Najčastejšou kompenzáciou na mieste je presťahovanie do iného hotela. "Vždy by to mal byť hotel tej istej kategórie ak nie vyššie," hovorí Stanislav Macko.

Pozrite si priložený rozhovor:

Najčítanejšie správy