Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Leto bude nadpriemerne teplé a vlhké
Zdielať na

Leto bude nadpriemerne teplé a vlhké

BRATISLAVA / Meteorológovia sú v predpovediach počasia na leto veľmi opatrní. Už veľakrát sa totiž stalo, že predpoveď sa potom nezhodovala s realitou. Isté rady slovenským dovolenkárom ale vedieť dajú. Ale nie tie z dlhodobejšieho hľadiska, varuje meteorologička.

"Dlhodobejšia, teda dokonca až sezóna predpoveď, sa pripravuje z úplne iných materiálov ako predpoveď na 24 hodín," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová. Dodala, že keď sa robí predpoveď na 48 hodín, je to presné až na 90 až 93 percent. 

Plánujte 5 dní pred

Dlhodobejšia predpoveď, teda predpoveď na päť až sedem dní, je s pravdepodobnosťou nižšou ako 70 percent. "Dvojtýždňovej by som teda už neverila," dodala Jarošová.

Sezónne predpovede sa robia na základe predpokladov. Tie na leto sú už hotové pre strednú Európu a dokonca aj pre Slovensko. "Klimatológovia na základe veľkopriestorovej cirkulácie vedia predpovedať, ako by malo vyzerať leto na Slovensku," hovorí Jarošová.

Vedia teda odhadnúť, aké množstvo ľadu sa roztopí na severe Európy či aké tam budú zásoby studeného vzduchu. Dokonca s tým súvisí aj to, ako sa prehrieva vnútrozemie Ázie. 

Lokálne zaprší

Leto na Slovensku by malo byť zrážkovo aj teplotne nadpriemerné. Bude teplejšie ako je dlhodobý priemer pre danú oblasť.  Nevyhneme sa ani lokálnym zrážkam. 

Treba počítať aj s oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad celou Európou. Nielen, že klesnú denné aj nočné teploty, môže aj výrazne zasiahnuť do chodu zrážok. "Preto sa aj povodne počas posledných 20 rokoch v lete objavujú častejšie," vysvetľuje Jarošová. A dodáva: "V Nemecku či v Českej republike bude napríklad teplejšie i suchšie leto ako je dlhodobý priemer." 

Vo videu sa dozviete, čo je to El Niño a prečo ovplyvňuje počasie aj u nás: 

Najčítanejšie správy