Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Slovensko trápi počasie. V okolí Nitry sa valilo bahno na cestu i do pivníc
Zdielať na

Slovensko trápi počasie. V okolí Nitry sa valilo bahno na cestu i do pivníc

NITRA / Po intenzívnej prietrži mračien, ktorá v okolí Nitry naplavila množstvo bahna z polí, boli do neskorej noci na nohách obyvatelia, hasiči i cestári. Ľudia sa snažili zbaviť bahna, ktoré sa dostalo aj do pivníc či studní. Práce prebiehali aj na asi 10-kilometrovom úseku R1 smerom na Banskú Bystricu. Cesta bola niekoľko hodín uzavretá.

"Valilo sa blato. Za krátku dobu spadlo toľko, že to nepršalo, padala voda," hovorí starosta Čeľadíc Anton Laca.

Jednu ženu v Čeľadiciach uväznila valiaca sa voda vo vlastnom dome. Nedokázala otvoriť dvere a tak utiekla do rodičovského domu cez okno.

"Išla veľká voda. Ja som sa pozerala, ona už vtedy vyskakovala cez okno. To išla vlna možno 50 až 60 centimetrov," opisuje situáciu matka.

"Je to neskutočné. Bahna je všade po kolená," dodáva suseda.

Hasiči boli na mieste do noci. Odčerpávali dvory a záhrady.

Zaplavené studne

Starosta nasadil ľudí aj techniku. Vykopali a prehĺbili všetky jarky v ulici. Najväčšie starosti mu robia zaplavené studne. "Situáciu budeme monitorovať," dodáva.

Podobná situácia bola aj v Novej Vsi nad Žitavou. Ľudia z lopatami v rukách a v gumákoch odpratávali nánosy blata z dvorov, pivníc aj žúmp.

Neprejazdná R1

Ešte večer bola neprejazdná časť R1. Na vozovke bolo bahno, ktoré stieklo z polí na cestu. Autá odkláňali už pred Nitrou.

"Z dôvodu naplavenia veľkého množstva bahna zo svahu bola odstavená rýchlostná cesta R1 od 20 kilometru na rôznych úsekoch," potvrdila hovorca nitrianskych hasičov Michal Varga.

Po intenzívnej prietrži boli v teréne hasiči zo Zlatých Moraviec, Selenca i Nitry.

Slovensko trápi počasie. V okolí Nitry sa po búrke valilo bahnu na cestu i do pivníc, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy