Skoro jasno
15°
Bratislava
Boj o odobraté dieťa v Nórsku sa blíži ku koncu. Maxine čaká na rozhodnutie najvyššieho súdu
Zdielať na

Boj o odobraté dieťa v Nórsku sa blíži ku koncu. Maxine čaká na rozhodnutie najvyššieho súdu

BRATISLAVA / Dievčatko, ktoré ako dvojmesačné úrady odtrhli od jeho rodiny, sa možno bude môcť vrátiť domov. O prípade malej Maxine informujeme od apríla 2014. Odvtedy o ňu rodina bojuje a teraz konečne prichádzajú dobré správy. Nórsky súd nariadil zjednotenie biologickej rodiny.

Nepočujúca matka Nórka a otec Slovák od prvej chvíle nechceli ani počuť o tom, že pochybili. Argumenty sociálky o tom, že odišli predčasne z pôrodnice, alebo že nepočujúca matka nevie dieťa zabezpečiť, nechceli prijať.

Babka malej Maxine povedala, že rozhodnutie komisie o tom, že sa má vrátiť k rodičom potvrdil mestský súd. O prípad sa zaujímajú ako právni experti, tak aj úradníci, politici, či aktivisti. 

Rodinný advokát tieto informácie potvrdil, no zároveň poukázal na skutočnosť, že nórska sociálka sa odvolala na najvyšší súd, a tak treba byť zdržanlivý. V rozhovore povedal, že toto je za jeho 30-ročnú prax najhorší prípad. Nórska sociálka Barnevernet podľa jeho slov prípady odobratých detí v 95 percentách vyhráva.

Preto si treba počkať na rozhodnutie najvyššieho súdu. Zároveň advokát nevidí dôvod, prečo by sa malo posledné rozhodnutie odlišovať od posledných dvoch. Rodina už začína plánovať spoločnú budúcnosť. 

Nórska ombudsmanka

"Podľa môjho názoru neexistuje dôvod, prečo by sme nemali vyhrať. Ale viem, proti akej sile stojíme. Viem, proti akému nedemokratickému systému stojíme," hovorí právny zástupca Per Danielsen.

Dohovor o právach dieťaťa, medzinárodný dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, či základná listina ľudských práv a slobôd. O toto sa opierala aj detská komisárka. "Opakovane sme sa obracali na nórsku ombudsmanku v tejto veci a prosili sme ju o spoluprácu a aby využila všetky možné a dostupné kroky, ktoré sú preto, aby sa dieťa vrátilo biologickým rodičom," povedala detská komisárka Viera Tomanová.

Niečo nie je v poriadku

Prípad sa dostal až na parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Práve to už dvakrát poukázalo na skutočnosť, že v severských krajinách niečo nie je v poriadku.

Dieťa ešte nie je doma, no rodina má už teraz veľké plány. Babka sa teší, ako sa bude hrávať na dvore u nej doma v Piešťanoch cez prázdniny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy