Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odobraté deti z Glasgowa sú po dvoch rokoch doma
Zdielať na

Odobraté deti z Glasgowa sú po dvoch rokoch doma

BRATISLAVA / Sú to už viac ako dva roky, čo rodine Krokových z východného Slovenska sociálka v Glasgowe odobrala 4 deti. Karin, Kristianovi, Ivanovi a Adrianovi pomáhali dva roky okrem rodičov aj starí rodičia, ktorí sa odhodlali vycestovať do Anglicka a o deti spolu zabojovali.

Slovákom žijúcim v Glasgowe odobrala v apríli 2014 škótska sociálna služba štyri deti. Dôvodom z pohľadu tamojšej legislatívy bola aj v tomto prípade nedostatočná starostlivosť rodičov o ne.

Preverovali starých rodičov

Deväťročná Karin, sedemročný Kristián, šesťročný Ivan a päťročný Adrián boli rozdelení do rôznych pestúnskych rodín. Po dvoch rokoch sú doma na Slovensku.

Do procesu navrátenia detí na Slovensko ešte v úvodnej fáze obratom vstúpilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, čo ocenila aj pracovníčka sociálnych služieb v Glasgowe Yvonne Kerr.

"Ak by ste neboli vstúpili do komunikácie, tieto deti by boli nezvratne adoptované,“ povedala Kerr. Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže komunikovalo s partnermi v Glasgowe a žiadalo, aby sa deti vrátili domov, do biologickej rodiny.

Po preverení starých rodičov žijúcich na Slovensku, ako aj osobnej účasti riaditeľky Andrey Císarovej v Glasgowe, sociálny úrad povolil návrat detí na Slovensko.

Pozrite si rozhovor moderátorov Dany Strculovej a Dáriusa Haraksina:

Iný kraj - Iný mrav

"Centrum pri všetkých prípadoch upozorňuje jasne - iný kraj, iný mrav. V každej krajine platia iné zákony a tie treba rešpektovať. Rodičia týchto detí dôsledne postupovali podľa pokynov centra a súrodenci sú naspäť,“ povedala Andrea Císarová.

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže pod záštitou Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré inštitúcia patrí, realizoval do konca minulého roka projekt Iný kraj - Iný mrav, ktorým upozorňoval slovenských občanov na riziká súvisiace s vycestovaním do inej krajiny.

Téme sa venuje Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy