Skoro jasno
15°
Bratislava
Holanďan pozná trest za vraždu Simony (†25). Dostal dvadsaťdva rokov
Zdielať na

Holanďan pozná trest za vraždu Simony (†25). Dostal dvadsaťdva rokov

BRATISLAVA / Gerrit Jan Kramer je vinný. Tak znie rozsudok v prípade dva roky starej vraždy na Obchodnej ulici v Bratislave. Holanďan čelí obžalobe, že svoju priateľku Simonu zavraždil. Po chybe súdov sa dostal z vyšetrovacej väzby.

Gerrit Kramer sa vo štvrtok pred súd nedostavil. Nechal sa zastupovať advokátom. Nemohol si tak ani vypočuť rozsudok prvostupňového súdu.

Holanďan čelí obžalobe, že 25-ročnú priateľku Simonu v osudné novembrové ráno udieral do hlavy, polial horľavinou a zapálil. Seničanka bývala v bratislavskom podnájme, kde sa tragédia stala, necelé tri týždne.

Dvadsaťdva rokov

Na žiadosť obhajoby sa preberali aj vecné dôkazy, konkrétne z obhliadky miesta činu či pitvy. V troch vreciach ich priniesli pred súd asistentky.

Verejnosť a novinári tak videli osobné veci obžalovaného ako aj zavraždenej. Potom už nasledovali záverečné reči. Po nich sudca vyhlásil rozsudok.

"Okresný súd Bratislava 1 odsúdil obžalovaného na trest vo výmere 22 rokov," uviedol hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Nepriame dôkazy

Gerrita usvedčovali najmä nepriame dôkazy, ako napríklad Simonina krv či splodiny horenia na rifliach obžalovaného.

"Reťaz nepriamych dôkazov, ktoré do seba navzájom zapadali," dodal prokurátor Michal Šúrek.

​Tridsaťšesťročný lodný kapitán pochádza z prístavného, rybárskeho a veľmi pobožného mestečka Urk. Podľa správy z Interpolu sa už v minulosti pohyboval viackrát na hrane zákona za násilné činy. Najnovší trest by si mal odsedieť v najťažšej nápravno-východvnej skupine na Slovensku.

Odškodné

Senát tiež rozhodoval o nemajetkovej ujme. Súd priznal Simoninej rodine odškodné vo výške 100 000 eur.

"Spokojný by som bol, keby sa také veci nestávali," uviedol Šúrek.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokurátor, ako aj obhajca si nechali čas na prípadné odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy