Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slováci nechodia pravidelne na preventívne prehliadky, môžu ale odhaliť zákerné choroby
Zdielať na

Slováci nechodia pravidelne na preventívne prehliadky, môžu ale odhaliť zákerné choroby

BRATISLAVA / Niekto s tým nemá problém, niekto sa toho bojí ako čert kríža. Reč je o preventívnych zdravotných prehliadkach, ktoré častokrát zachránia život. Práve rok 2019 je ministerstvom zdravotníctva vyhlásený za Rok prevencie.

"Slováci nie sú veľmi aktívni, čo sa týka preventívnych prehliadok. Pritom preventívna prehliadka vie odhaliť množstvo chorôb - cukrovku, vysoký krvný tlak, chudokrvnosť, rôzne ochorenia obličiek, zápaly močových ciest, ochorenia pečene a mnoho iných," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Jana Bendová. 

Občas sa stane, že objavia aj zriedkavé ochorenia, ako rakovinu, či skrytú stolicu v krvi, ktorá môže signalizovať vážnejšie ochorenie, napríklad rakovinu hrubého čreva. 

"Deti chodia k pediatrom častejšie, dokonca si pediatri zvyknú deti doktori predvolávať. Od 18 roka je to potom každé dva roky, darcovia krvi dokonca ešte častejšie - každý rok. Odber krvi, vyšetrenie moču, celého tela a potom podľa veku, pribúdajú ďalšie," vysvetľuje odborníčka. V 40-tke pribúda vyšetrenie hladiny cholesterolu, triglyceridov a EKG a nad 50 rokov pribudne ďalšie vyšetrenie, a to vyšetrenie stolice.

"Lekár síce nie je povinný pacienta informovať o prehliadke, ale v súčasnosti je možnosť stiahnuť si aplikáciu a nastaviť pripomienku. To znamená, že vám príde SMS správou alebo e-mailom pripomienka, že už máte nárok na ďalšiu preventívnu prehliadku," dodáva Bendová. 

Od 18 rokoch sa gynekologickej prehliadky môže pacientka zúčastniť priamo. "Nie je potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára a to isté platí aj pre stomatológov. Od 50 rokov je v rámci prevencie hradená aj preventívna prehliadka u urológa, tam je potrebný výmenný lístok. Žiaľ, túto možnosť využíva len okolo 4 percentá mužov na Slovensku," hovorí odborníčka. 

Treba dodať, že všetky prehliadky sú bezplatné. 

Prednedávnom v lekárňach chýbal liek proti úzkostiam. Podľa odborníkov ho lekári predpisujú veľmi často. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články