Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci zvolili jedného kandidáta na ústavného sudcu. Nesplnili si povinnosť, reagoval Kiska
Zdielať na

Poslanci zvolili jedného kandidáta na ústavného sudcu. Nesplnili si povinnosť, reagoval Kiska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia v stredu pri opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov zvolila len jedného kandidáta, a to Patrika Palšu, ktorý v utorok nebol zvolený. Pre TV JOJ sa vyjadril aj minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý neskrýval rozhorčenie a uviedol, že s voľbou nie je spokojný.

"Národná rada si opäť nesplnila svoju povinnosť a nezvolila desiatich kandidátov na ústavných sudcov. Prezident Andrej Kiska pred mesiacom pri menovaní troch sudcov ústavného súdu povedal, že sa rozhodol pre núdzové a výnimočné riešenie, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov a ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava," reagoval na voľbu hovorca prezidenta Andreja Kisku Roman Krpelan.

"Je to taký komplikovaný pôrod demokracie na Slovensku ale je dôkazom toho, koalícia má obrovské rozpory, lebo mesiace robia to, čo by malo dohodnúť v priebehu jedného dňa," okomentoval voľbu predseda OĽaNO Igor Matovič.

"Ak len štyria teraz prejdú, to znamená, že prezident má z týchto dvoch, ešte z predchádzajúcej, to znamená tak ako to bolo v minulosti už viackrát. To až taký problém nie je, problém je, ak sa nevieme dohodnúť na všetkých menách. Naša snaha bola, aby sme mali všetkých desiatich," reagoval Béla Bugár.

V utorok si poslanci zvolili troch kandidátov na ústavných sudcov, a to advokát Pavol Boroň, akademik a poradca Ústavného súdu Martin Vernarský a prokurátor Marek Tomašovič. Po voľbe sa predseda Mostu-Híd Béla Bugár vyjadril, že nie je jednoduché sa zhodnúť na desiatich menách. 

Gábor Gál nie je spokojný s voľbou ústavných sudcov. 

Martina Vernarského a Mareka Tomašoviča svojimi hlasmi podporili aj opoziční poslanci. Vyberať sa bude z kandidátov, ktorí v utorok neboli zvolení. Miroslav Číž zo Smeru-SD potvrdil, že pri štvrtom mene Patrika Palšu, na ktorom bola zhoda, došlo zrejme len k problému pri hlasovaní.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy