Ďalšia hrozba salmonely. Do Česka dorazilo z Poľska 16 ton nakazeného mäsa

Ďalšia hrozba salmonely. Do Česka dorazilo z Poľska 16 ton nakazeného mäsa

Archívna reportáž
embed kód
PRAHA / Do Česka zhruba od polovice apríla dostalo 16 ton poľského hydinového mäsa so salmonelou, potvrdil hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Vorlíček. Nakazené mäso zrejme ľudia už zjedli, keďže výsledky testov dostali veterinári až po dátume spotreby mäsa.

Mäso bolo určené 12 prijímateľom po celej krajine. Všetci, medzi nimi aj jeden známy český reťazec či jeden z veľkých distribútorov, musia teraz pred uvoľnením ďalších poľských zásielok na trh nechať kuracie mäso preveriť na salmonelu. Prikazuje im to individuálne veterinárne opatrenie, ktoré vypísala veterinárna správa. 

​Veterinári pred dohodou s ministerstvom pôdohospodárstva o zavádzaní individuálnych mimoriadnych opatrení informovali prakticky každý týždeň o nálezoch poľského mäsa so salmonelou. Teraz zverejnili spätne nálezy za posledný mesiac. 

V 11 prípadoch šlo o kuracie mäso, v jednom o morčacie. Hovorca veterinárnej správy zdôraznil, že nejde o plošné opatrenia, ako tomu bolo pri kontrole hovädzieho mäsa z Poľska v zime, ale cielia na konkrétne subjekty, u ktorých je riziko výskytu salmonely vyššie. 

"Ukazuje sa, že nami prijaté opatrenia sú na mieste, Štátna veterinárna správa týmto subjektom následne nariadila povinnosť každú ďalšiu zásielku hydinového mäsa z rovnakej krajiny nechať laboratórne vyšetriť na zdravotnú nezávadnosť pred ďalším uvedením na trh. Znovu opakujem, že zásadná je pre nás ochrana spotrebiteľa a kontroly dovozu mäsa zo všetkých krajín budú naďalej intenzívne," uviedol minister pôdohospodárstva Miroslav Toman. 

Salmonela spôsobuje akútne hnačkové ochorenie. Pri dostatočnej tepelnej úprave mäsa je však riziko nákazy minimálne. Salmonely sú podľa veterinárov zničené pri tepelnej úprave nad 70 stupňov Celzia po dobu desiatich minút, prípadne pri úprave pri vyššej teplote po kratšiu dobu, alebo nižšej teplote po dlhšiu dobu. Je ale treba dať pozor na riziko takzvanej krížovej kontaminácie potravín, keď človek napríklad použije rovnaký nôž, doštička či riad na surové mäso a potom na zeleninu.

Problémy s poľským mäsom riešilo aj Slovensko. Pozrite si archívnu reportáž: 

Zdroj: noviny.sk/ČTK

Najnovšie na JOJ.SK

Prečítajte si tiež

Mohlo by vás zaujímať

TV Program

13:15 Lovec: Zimná vojna
15:50 NOVÁ ZÁHRADA
16:50 NA CHALUPE
14:25 ČAU, LUJZA!
15:45 Utajené bratstvo
17:35 Hore nohami
15:05 POLICAJTI V AKCII
16:05 POLICAJTI V AKCII
17:05 POLICAJTI V AKCII
15:15 Jahôdka a jej kamaráti II.
15:40 Lovci drakov
16:05 Malý Elvis a priatelia
14:30 Náhradnice
16:10 Nádech pro lásku
18:20 Cesta za králem trollů