Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvaja policajti chceli zarábať na obchode so ženami. Za peniaze by zastavili vyšetrovanie
Zdielať na

Dvaja policajti chceli zarábať na obchode so ženami. Za peniaze by zastavili vyšetrovanie

BRATISLAVA / Dvaja dlhoroční policajti z bratislavskej kriminálky chceli zarobiť tisícky eur tak, že stopia odhalený prípad kupliarstva, na ktorom už dlhšie pracovali ich kolegovia. Podľa zistení TV JOJ sa chceli s organizátormi obchodu s prostitúciou dohodnúť na kšefte, z ktorého mali zarobiť desaťtisíce eur. Podľa informácií TV JOJ ich dostal utajený agent aj detektívi Úradu inšpekčnej služby. Hoci vyšetrovateľ chcel dvoch policajtov stíhať za mrežami, dozorujúci prokurátor špeciálnej prokuratúry na súde s väzbou neuspel.

Podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu sa policajti dostali na stopu kupliarov pôsobiacich v Bratislave koncom minulého roka. Podarilo sa im dostať priamo medzi kšeftárov s dievčatami. Kupliarstvo mal vykonávať manželský pár, ktorý dievčatá dohadzoval ďalšiemu mužovi. Ten ovláda niekoľko privátov v Bratislave.

Vyšetrovatelia potrebovali pri akcii nasadiť do prípadu dvoch operatívcov z okresnej kriminálky v Starom Meste. Dvaja skúsení policajti sa ale mali rozhodnúť, že kšeftárom ponúknu dohodu. Ak im zaplatia, stopnú vyšetrovanie ale musia im zaplatiť viac ako 10 000 eur. Agent, ktorý na prípade pracoval od začiatku, konanie dvoch operatívcov oznámil inšpekcii a tá počas uplynulej soboty dvoch operatívcov zaistila s ozbrojenými kukláčmi.

Išlo o dlhoročných príslušníkov policajného zboru. Jeden slúžil 15 a druhý 19 rokov. "Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil dvoch príslušníkov policajného zboru zo zločinu prijímania úplatku v súbehu s prečinom zneužívania právomocí verejného činiteľa. V prípade poukázania viny hrozí dvom obvineným mužom trest odňatia slobody do výšky 12 rokov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Podľa zistení TV JOJ oboch kukláči zatkli v bare v centre Bratislavy. Kukláčov nespoznali, boli maskovaní hokejovými dresmi. Majitelia baru o pripravenom zásahu policajných detektívov na dvoch skorumpovaných policajtov nemali tušenie. Prečo si obaja vybrali ich podnik na delenie peňazí, ktoré od kupliarov dostali, netušia. "Ja odvtedy nechcem už vidieť žiadne dresy a kukly tiež nie. Videla som všeličo ale toto bol extrém," povedala majiteľka kaviarne. 

Podľa informácií, ktoré získala TV JOJ z vyšetrovania prípadu je zaujímavé, prečo dozorujúca prokuratúra neuspela s návrhom na vzatie oboch obvinených policajtov do väzby. Podľa informácií TV JOJ dozorová prokuratúra nebola pri sobotňajšom rozhodovaní o ich väzbe prítomná počas celého rozhodovania príslušného sudcu na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.

Faktom je, že oboch obvinených sudca do väzby nevzal a prokurátor, ktorý na súd prišiel údajne pred záverom konania, stihol podať sťažnosť. Či tomu tak naozaj bolo a pre aké dôvody dozorujúci prokurátor nebol počas celého rozhodovania o väzbe prítomný na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici zodpovie Úrad špeciálnej prokuratúry pravdepodobne v stredu. "Sudca pre prípravné konanie rozhodol o nevzatí do väzby oboch obvinených osôb. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Pre časovú tieseň nestihol do Banskej Bystrice na Špecializovaný trestný súd vycestovať jeden z advokátov obvineného policajta. Ten svoj právny zástup nakoniec vyriešil substitúciou. "Môj klient zatiaľ nevypovedal. Vinu ale priznáva a určite to prehlási na najvyššom súde, keď sa bude rozhodovať o sťažnosti dozorovej prokuratúry," uviedol obhajca jedného z obvinených policajtov Peter Vačok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy