Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na vitamíny. Nemusia byť vždy zdraviu prospešné
Zdielať na

Pozor na vitamíny. Nemusia byť vždy zdraviu prospešné

BRATISLAVA / Letné počasie je definitívne preč, teploty vonku poklesli a prichádza jesenné chrípkové obdobie. Zvýšené preventívne užívanie vitamínov nepomáha a je to vraj iba mýtus. Spochybnila ho nová vedecká štúdia, v mnohých prípadoch vraj skôr uškodí. Pokiaľ sa údajne cítime dobre a nemáme žiadne vážne ochorenie, postačia nám vitamíny priamo z prírody.

Pokiaľ nepatríte k tým, ktorí podľahli módnemu trendu vitamínových prípravkov alebo výživových doplnkov, podľa všetkého robíte dobre. "Štúdia, ktorá bola uskutočnená v tomto roku, preukazuje, že pokiaľ ide o riziko tých závažných chorôb ako sú srdcovo-cievne, nádorové ochorenia, tak preventívne užívanie vitamínov buď nemá žiadny efekt, alebo minimálny," uviedla Katarína Babinská, Fyziologický ústav LF UK. 

Užívanie veľkých dávok vitamínov nás pred závažnými ochoreniami neochráni. "Naopak sa zistilo, že dlhodobé užívanie vitamínov môže mať aj negatívne účinky," povedala Katarína Babinská. Napríklad vitamín E riziko rakoviny, A poškodenie pečene, C a vápnik žalúdka a tráviaceho systému. Dá sa tomu predísť napríklad užívaním takzvaných multivitamínov.

Ešte lepšie sú vitamíny z prirodzených potravín, ideálne z doma dopestovaných, alebo priamo z prírody. Pokiaľ netrpíte závažnými ochoreniami, iný zdroj ani nepotrebujete. "Ten výsledný efekt je priaznivejší ako samotný vitamín v tablete," dodáva Katarína Babinská. Postačí teda bežná pestrá strava a vitamíny nie sú len v ovocí a zelenine. "Vitamíny sú vo všetkých plodinách, v strukovinách, v orechoch, v mlieku, v mäse," vysvetlila Babinská. Priemyselné vitamíny ale nová štúdia nezatracuje, majú svoj význam pri rôznych ochoreniach. 

Aj napriek tomu, že vitamíny sú voľnopredajné a nepotrebujeme na ne lekársky predpis, je niekoľko dôvodov prečo sa o ich užívaní poradiť s lekárom. "Práve lekár by mal zvážiť, ktoré vitamíny, v akej dávke a forme," povedala Katarína Babinská. V kombinácii s liekmi by totiž niektoré vitamíny mohli viac poškodiť ako pomôcť.

Pozor si treba dávať aj na lieky:

Súvisiace články