Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tipy, ako zachovať vitamíny v zelenine
Zdielať na

Tipy, ako zachovať vitamíny v zelenine

BRATISLAVA / Už od malička nás učia, že ovocie a zelenina sú pre náš organizmus veľmi zdravé. Čo ale málokto vie je, že pri nesprávnom zaobchádzaní, môžeme o blahodárne vitamíny ľahko prísť. Veľký dôraz by sa mal klásť na ich zber, spracovanie a skladovanie. O všetkých užitočných radách hovorila Lucia Horeličanová z časopisu Záhradkár.

Zelenina by sa v prvom rade mala umývať krátko a pod studenou vodou. Pri dlhšom umývaní, by sa z nej mohli vitamíny vylúhovať.

Zabudnime na šúpanie

Podľa odborníčky Horeličanovej, by sa zelenina mala čo najmenej šúpať. Napriek tomu, že tá časť vyzerá najhoršie, robíme vtedy najväčšiu chybu. "Práve v nich je najviac toho vitamínu C a práve pri kapuste alebo šaláte, to prvé čo vyhodíme, to má najvyšší obsah vitamínov."

Ukrojme si väčší kúsok

Ďalšou zásadnou chybou je krájanie zeleniny na male kúsky. "Každý ten rez odokryje fytonutrienty a okamžite začnú oxidovať na vzduchu," Takýmto krájaním ju teda degradujeme. Snažiť by sme sa tiež mali zeleninu nestrúhať a pokiaľ je to možné, tak krájať iba nerezovým nožom. 

Najlepšie vraj je konzumovať zeleninu surovú. Samozrejme v niektorých prípadoch si to málokto vie predstaviť. Je lepšie preto zvoliť krátke dusenie, ako varenie. "Varením pri tých 100 stupňoch prichádzame o takmer všetok vitamín C a o iné vitamíny, ako je napríklad B vitamín," radí Horeličanová. V prípade, že sa vareniu nedá vyhnúť, na veľko nakrájanú zeleninu hodíme až do vriacej vody. Výnimku tvorí mrkva, ktorá obsahuje betakarotén a ten sa uvoľňuje lepšie, keď je nastrúhaná či uvarená. Rovnaký prípad tvoria rajčiaky. 

Skladovanie

Zeleninu by sme nemali skladovať na priamom slnku, ale ideálne je tiež vyhnúť sa chladničke. Napríklad rajčiaky v chladničke strácajú chuť. Jablkám tiež stačí iba chladné miesto. Čo sa týka dlhodobejšieho skladovania, mrazenie je podľa odborníčky lepšie ako varenie či zaváranie. Na druhej strane vyzdvihuje odšťavovanie. "Tým, že sa pri odšťavení zbavíme vlákniny, tak všetky výživné látky a vitamíny sú hneď prístupné pre ľudský organizmus."

Súvisiace články