Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bolesť hlavy môžu spôsobiť aj žalúzie
Zdielať na

Bolesť hlavy môžu spôsobiť aj žalúzie

BRATISLAVA/AMSTERDAM / Blikajúce svetlo môže vyvolať u epileptikov záchvat. Ide o známy fakt. Holandskí vedci však tvrdia, že svetlo nemusí blikať. Impulzom pre nevoľnosť alebo záchvat môžu byť aj pootvorené žalúzie, alebo zebra na ceste. Vedci preto vyzývajú architektov, aby ich výskum zohľadnili pri projektovaní stavieb.

Nielen stroboskop na diskotéke, ale rizikom môže byť aj jazda autom pri svitaní, či súmraku. Holadnskí vedci tvrdia, že podobne ako pri epileptikoch, blikajúce svetlo môže vyvolať migrénický záchvat. 

Okrem toho dospeli k záverom, že záchvaty môže vyvolať nielen blikajúce svetlo, ale aj statické. Napríklad čierno-biele prúžky, alebo žalúzie. Prax to úplne nepotvrdzuje. Znamenalo by to, že pokiaľ by si niekto dal pásikavé oblečenie s pásikavými doplnkami a postavil sa pred žalúzie, mohlo by to vyvolať epileptický záchvat, prinajmenšom záchvat migrény.

Peter Kukumberg zo Slovenskej neuropsychiatrickej spoločnosti má na to ale iné vysvetlenie, aj keď vraví, že to nemôže úplne vylúčiť. " To je práve z toho napätia, že niečo hľadáte a hneváte sa na seba a tým pádom môže nastať bolesť hlavy."  Pokiaľ teda nie ste diagnostikovaný migrénik, hlava bolí z napätia a priveľa starostí. Holandskí vedci na základe svojho výskumu odporúčajú najmä architektom, aby pri projektovaní výstavby budov tieto poznatky zohľadnili. 

Súvisiace články