Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nevidiaci chlapec našiel zmysel života. Stal sa z neho športový komentátor
Zdielať na

Nevidiaci chlapec našiel zmysel života. Stal sa z neho športový komentátor

BARCELONA / Španielsky chlapec Pere Ribes má jedenásť rokov a od narodenia je nevidiaci. Aj napriek tomu sa z neho stal futbalový komentátor v miestnom rozhlase.

"Keď pracujem v rozhlase, vidím úplne jasne," povedal pre periodikum La Vanguardia, Pere Ribes, ktorý spolu so staršími vidiacimi kolegami komentuje zápasy nižšej futbalovej súťaže v miestnom rozhlase v španielskom meste Olot. 

"Myslel som si, že dať gól nemôže byť ťažké. Vezmeš loptu do rúk, bežíš a hodíš ju do brány," spomenul si s úsmevom na svoje pôvodné predstavy o futbale. Až potom mu spolužiaci z triedy vysvetlili, ako sa futbal vlastne hrá. 

Pere Ribes pochádza z mesta Olot, ktoré leží asi 100 kilometrov od Barcelony. Od detstva mal veľký sen. Stať sa športovým komentátorom. Aj preto trávil hodiny a hodiny počúvaním rádia, najmä keď vysielali priame prenosy z futbalových zápasov. 

Svoj hendikep pritom vôbec nebral ako prekážku a stále veril, že sa mu jeho sen splní. Nakoniec sa mu to podarilo, aj keď trochu náhodne. Keď bol raz ako divák na zápase miestneho futbalového tímu Olot s klubom Nastic Tarragona, stretol tam novinára Davida Planellu, ktorý zápas komentoval a, ktorý bol náhodou bývalým žiakom Ribesovej matky. A tak sa malý chlapec dostal do komentátorskej kabíny na štadióne a spolupráca bola na svete. 

"To stretnutie bolo magické, zostal s nami celý zápas, aj keď slovo sme mu ešte nedali. Jedného dňa ale príležitosť dostal a už to bolo definitívne," spomína na Ribesove komentátorské začiatky novinár Planella. Dodal, že Pere má výbornú pamäť a vyzná sa aj vo futbalových štatistikách, okrem toho má na svoj vek širokú slovnú zásobu. 

Niektorí nechápu, ako môže chlapec komentovať niečo, čo nevidí. On sám však akékoľvek pochybnosti vyvracia. "Komentovať futbalový zápas nie je len hovoriť, ktorý hráč sa na ihrisku zrovna nachádza. Podľa neho je kľúčové počúvať športového redaktora a nechať sa uniesť vášnivými komentármi," vysvetlil Pere, ktorý sa stal dôležitým členom športového komentátorského tímu v rádiu Olot. 

Súvisiace články