Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Multivitamíny sú plytvaním peňazí a tvoria len drahý moč, tvrdia odborníci
Zdielať na

Multivitamíny sú plytvaním peňazí a tvoria len drahý moč, tvrdia odborníci

SYDNEY / Vitamíny sú užitočné pri liečbe konkrétnych stavov, kedy telu niektorý z vitamínov chýba. Väčšina ľudí, ktorí prehĺtajú multivitamíny, má ale vďaka nim len veľmi drahý moč, poznamenal prezident Austrálskeho lekárskeho zväzu Michael Gannon. Nejaký druh vitamínov či doplnkov užíva sedem z desiatich Austrálčanov, odborníci ale spochybňujú ich účinnosť a miesto, ktoré okupujú v lekárňach.

Podľa docenta Kena Harveyho z katedry epidemiológie a preventívnej medicíny z University Monash v Melbourne existuje veľmi málo dôkazov, ktoré by naznačovali, že multivitamíny skutočne fungujú. Kupovať multivitamíny teda prospieva hlavne spoločnostiam, ktoré ich vyrábajú, pretože im zvyšujú zisky. Pre priemerných Austrálčanov ale ich konzumácia nepredstavuje žiadny prínos. 

"Potrebujete hlavne dobrú stravu. Peniaze za multivitamíny len vymočíte do záchodovej misy," povedal Harvey. 

Zástancovia miltivitamínov a ďalších doplnkov tvrdia, že ich užívanie je dobré na vyváženie zlej stravy Austrálčanov, poznamenala austrálska tlačová agentúra AAP. Prieskumy ukázali, že 52 percent obyvateľov Austrálie neje odporúčané množstvo ovocia denne a takmer 92 percent ich zanedbáva odporúčaný príjem zeleniny. 

Bachove kvapky či bylinky

Austrálsky lekársky zväz sa ale obáva, že mnohé produkty - ako sú napríklad Bachove bylinky či kvapky - dostávajú legitímny status čiste pre to, že sa predávajú v lekárňach. Napriek tomu, že chýbajú dôkazy o ich účinnosti. 

Je známe, že kyselina listová hrá dôležitú úlohu v tehotenstve, a železo sa predpisuje ľuďom trpiacim anémiou, ale multivitamíny pokladá väčšina lekárov za vyhadzovanie peňazí. "Mnoho Austrálčanov z toho má len veľmi drahý moč," dodal Gannon. 

Úrad pre terapeutický tovar presadzuje reformu, ktorá by vytvorila novú triedu doplnkových liečiv založenú na testoch. Pokiaľ by bol produkt zaradený do tejto skupiny, bolo by to pre kupujúceho znamením, že ho testovali na bezpečnosť a účinnosť. 

Zdielať na

Súvisiace články