Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polárna žiara pobláznila vodičov, polícia jej sledovanie zakázala
Zdielať na

Polárna žiara pobláznila vodičov, polícia jej sledovanie zakázala

REYKJAVIK / Polárna žiara je krásny svetelný jav, ktorý na oblohe vytvorí zmes meniacich sa farieb a tvarov. Pohľad na ňu si nenechá ujsť mnoho ľudí. Dokonca ani vodiči áut, preto na Islande evidujú viacerou nehôd a priestupkov. Tamojšia polícia radšej sledovanie oblohy počas jazdy zakázala.

Islandská polícia zistila, že za mnohé dopravné nehody a priestupky v krajine môže práve sledovanie polárnej žiary na oblohe. Vodiči uchvátení jej krásou sa nevenujú šoférovaniu a častokrát sa po cestách pohybujú nebezpečne. Najprv si policajti mysleli, že ide o opitých vodičov, no počas kontrol zistili, že za neriadenú jazdu môže obloha.

Pre tento jav počas šoférovania dokonca vznikol termín "šoférovanie pod vplyvom aurory borealis". Policajti preto motoristov varujú, aby si pohľad na sfarbené nebo odpustili a radšej sa venovali bezpečnej jazde.

Mnoho nehôd majú na svedomí aj turisti. Podľa polície spôsobili viacero dopravných kolízii len z dôvodu, že pre vyfotografovanie určitého objektu náhle a nečakane zastavili auto.

"Sú schopní nabúrať aj pre fotku prechádzajúcich oviec či koní," uviedla islandská dopravná polícia pre BBC.

Pozrite sa, ako vyzerá polárna žiara očami astronautov: 

Súvisiace články