Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred 200 rokmi sa narodil Karol Marx
Zdielať na

Pred 200 rokmi sa narodil Karol Marx

Archívna reportáž

TRIER / Pri príležitosti dnešného 200-ho výročia narodenia Karla Marxa darovala Čína jeho rodnému mestu v Nemecku sochu, filozofovu podobizeň. Obyvatelia mesta Trier sú rozdelení - niektorí považujú prijatie čínskeho daru sa nesprávne, vzhľadom na časté porušovanie základných ľudských práv v krajine, ktorá sa hlási k marxizmu.

Mesto Trier sa pripravuje na to, že na narodeniny jeho vari najslávnejšieho rodáka hrozia v uliciach strety dvoch protichodných táborov: demonštrácie chystajú anti-kapitalisti aj anti-komunisti. Hovorca mesta Michael Schmitz vyhlásil: "Každý môže slobodne kritizovať Marxa, nie však s použitím násilia a deštruktívneho hnevu." Karol Marx patrí medzi najvplyvnejších filozofov a mysliteľov, jeho myšlienky sa viacerí pokúsili pretaviť do štátnych režimov, ktorých historická bilancia je však často mimoriadne krutá a krvavá. Jeho nasledovníci, snažiaci sa o zavedenie komunizmu, vytvorili režimy, ako napríklad Sovietsky zväz či Čínu, ktoré sú známe najmä potláčaním slobody názorov, prejavu a potláčaním ľudských práv. Marx spolu s celoživotným spoluautorom Friedrichom Engelsom napísal komunistické manifesto, podľa ktorého sú dejiny ľudstva založené na triednom boji. Pracujúci majú podľa tejto teórie nakoniec prevziať moc od vládnucej triedy.

Podľa portálu BBC prezident európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že Marx dnes "stelesňuje aj veci, za ktoré nenesie zodpovednosť a ktoré nespôsobil, pretože mnohé z vecí, ktoré napísal, boli úplne prekrútené." Číňania venovali mestu Trier 4,5 metrov vysokú sochu Karola Marxa - tento dar sprevádzali dva roky ostrých diskusií. Pre mnohých je neprijateľné prijať dar od krajiny s tak zlou úrovňou dodržiavania ľudských práv. Nemecká odnož spisovateľskej organizácie Pen napríklad vyhlásila, že sochu by nemali odhaliť skôr, ako bude prepustená z domáceho väzenia vdova po čínskom nositeľovi mierovej nobelovej ceny Liu Xiaobovi, Liu Xia, ktorú takto držia od roku 2010, bez akéhokoľvek oficiálneho obvinenia.

Čínsky prezident v piatok vo svojom prejave označil Karol Marxa za najväčšieho mysliteľa všetkých čias. Vyzval čínsku komunistickú stranu k tomu, aby sa vrátila ku koreňom marxizmu, ktorého bude naveky "strážcom a vykonávateľom." V krajine, ktorá vo veľkom kapitalisticky obchoduje so svetom a v ktorej stále rastú rozdiely medzi chudobnými a čoraz väčším počtom miliardárov, je marxistická teória naďalej povinnou pre študentov a väčšinu štátnych úradníkov. Starosta mesta Trier, Wolfram Liebe vraví, že sochu od Číňanov prijal "na znak priateľstva" a že socha povzbudí ľudí k tomu, aby sa Marxom zaoberali. "Možno sa podarí prekonať niektoré úsudky a predsudky."

Aj u nás bola teória nesúca meno Karola Marxa dlhé desaťročia vnucovaná štátom, ktorý na svojich občanoch páchal mnohé hriechy a neprávosti:

Súvisiace články