Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na letisku zadržali 50 krokodílov
Zdielať na

Na letisku zadržali 50 krokodílov

Archívna reportáž

LONDÝN / Na medzinárodnom letisku Heathrow v Londýne zadržali 50 krokodílov. Plazy mali byť prepašované na farmu na krokodílie mäso. Úrady zakročili pre porušenie pravidiel o prevoze zvierat.

Pašeráci chceli dostať plazy na farmu v grófstve Cambridgeshire, kde mali byť chované na mäso. Zvieratá zadržali na letisku Heathrow pre porušenie pravidiel prevozu živých zvierat. Krokodíly mali približne 12 mesiacov a do Spojeného kráľovstva prileteli z Malajzie. Keďže boli veľmi stiesnené, počas letu so sebou bojovali. Pašeráci použili 5 prenosných škatúľ, z ktorých každá mala slúžiť na prevoz len štyroch plazov. Do každej ale napchali až 10 zhruba 30-centimetrových krokodílov. Hovorca hraničnej stráže potvrdil, že pašeráci "vôbec nedbali na prijateľné podmienky pre plazy". Jeden krokodíl cestu neprežil.

Podľa portálu BBC malo 49 krokodílov šťastie a namiesto istej smrti na farme na krokodílie mäso sa o nich teraz starajú odborníci z Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (Convention on International Trade in Endangered Species, CITES). Grant Miller, šéf tímu CITES pri letisku Heathrow povedal: "Je neprijateľné, aby sa plazy prevážali v takýchto podmienkach." Dodal: "Zadržíme čokoľvek, čo je protiklade s reguláciami CITES. Takže toto by malo slúžiť ako varovanie pre tých, ktorí by zvažovali prevoz zvierat v nevyhovujúcich podmienkach."

Neľudské správanie môže zvieratá vážne ohroziť a poškodiť. Dobrosrdeční ľudia však dokážu pomôcť aj ranenému krokodílovi:

Súvisiace články