Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Anarchistu držali nezákonne vo väzbe bez vegánskej stravy, požaduje odškodné
Zdielať na

Anarchistu držali nezákonne vo väzbe bez vegánskej stravy, požaduje odškodné

Archívna reportáž

PRAHA / Martin Ignačák, ktorý je obvinený v kauze teroristického útoku na vlak, sa domáha odškodnenia 302 tisíc českých korun (v prepočte asi takmer 12 tisíc eur). Súdy ho síce zbavili právomocnej obžaloby, ale vo väzbe strávil nezákonne päť mesiacov. Navyše sa sťažuje, že mu väzenská služba neposkytla vegánsku stravu.

Na začiatku to znelo ako veľká kauza. Podľa polície a štátneho zastupiteľstva skupina anarchistov v roku 2014 plánovala zápalnými fľašami napadnúť vlak prevážajúci vojenskú techniku a automobily. Na konci marca ale súd obvinených právomocne oslobodil s tým, že v prípravách hrali príliš veľkú rolu policajní agenti - provokatéri. 

Medzitým ale strávil jeden z obvinených Martin Ignačák vo väzbe 17 mesiacov. Ústavný súd rozhodol, že 5 mesiacov si odsedel nezákonne, informuje portál iDnes.cz. Práve pre to sa teraz anarchista súdi so štátom a žiada odškodné vo výške 302 tisíc českých korún. Najvyšší súd už v minulosti načrtol rozsah odškodnenia v rozmedzí 500 až 1500 korún za každý deň nezákonnej väzby. 

Ignačák ale požaduje vyššiu sumu, dôvodom je, že väzeňská služba mu odopierala vegánsku stravu. A keďže mladík je už dlhé roky vegánom, argumentuje, že mu tým vznikla mimoriadna nemajetková ujma. "Písal som asi šesť žiadostí o vegánsku stravu. Nakoniec som ich dostal, ale potom sa v nej začali objavovať výrobky z mäsa," povedal v piatok na súde. Väznica mu nakoniec povolila, aby mu jedlo nosili jeho príbuzní. Podľa neho sa ale nič nemení na tom, že kvôli tomu niekoľko mesiacov nemal teplé jedlo. 

Väznica pritom väzňom môže podávať rôzne jedlá. Varia pre diabetikov, ľudí s bezlepkovou diétou, ale aj zvlášť pre moslimov, židov či vegetariánov. Sudca v tomto prípade vyzval obe strany, aby sa skúsili dohodnúť. Ak by sa mladík uspokojil s čiastkou 1 500 českých korún za deň, tak by nemuselo dôjsť ani k súdnemu sporu. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade zo Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy