Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajti v Poľsku protestujú naozaj svojsky. Prestali dávať pokuty
Zdielať na

Policajti v Poľsku protestujú naozaj svojsky. Prestali dávať pokuty

Archívna reportáž

VARŠAVA / V Poľsku je teraz pre vodičov radosť jazdiť. Väčšina vodičov, ktorí majú problém s rýchlou jazdou, teraz dostanú miesto pokuty len napomenutie. Nie je to tým, že by mali šťastie na dobrého policajta. Je to výsledok protestov proti nízkym platom a zlým pracovným podmienka.

V Poľsku je dohovorenie prípustná forma potrestania. Rozhodnutie záleží výlučne na zasahujúcom policajtovi. Príslušníci poľskej dopravnej polície teda aktuálnymi krokmi neporušujú žiadny právny predpis. Pokuty dávajú výhradne za najťažšie priestupky, ktoré ohrozujú účastníkov cestnej premávky, informuje portál iDnes.cz.  

Televízia analyzovala počet pokút, z ktorých vyplýva, že od začiatku apríla dali dopravní policajti iba 496 peňažných trestov, teda menej než 20 denne. V prvých mesiacoch pritom bolo pokút 27 103, teda viac ako 300 denne. Priemer za minulý rok bol 414 pokút za každý deň. 

Zo štatistiky je zjavné, že policajti neprestali pracovať. Napríklad v predchádzajúcom týždni spravili dokopy 10 416 kontrol, čo je zhruba toľko ako minuloročné čísla. Dramaticky ubudlo iba peňažných trestov. 

Dôvodom protestu sú nízke platy a nemožnosť služobného postupu. Šéfovia rovnako na policajtov tlačia, aby upravovali štatistiky, na ktorých závisí pohyblivá zložka na ich výplate. V praxi to vyzerá tak, že ráno na porade dostanú číslo, koľko pokút musia za daný deň rozdať, ak sa im to nepodarí splniť, nedostanú bonus k výplate. 

V piatok na Slovensku protestovali aj farmári proti korupcii a nečinnosti zákona v pôdohospodárstve: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy