Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slanina a bravčová masť nie sú zdravé, na internete sa šíria fámy
Zdielať na

Slanina a bravčová masť nie sú zdravé, na internete sa šíria fámy

BRATISLAVA / V posledných dňoch sa sociálnymi sieťami šírilli správy o tom, že slanina či bravčová masť sú zdraviu prospešné potraviny. Kŕmili sa nimi naši predkovia, tak vraj smelo môžeme aj my. Je to ale naozaj tak? Máme sa teraz opäť vrhnúť na potraviny, ktoré boli donedávna považované za nezdravé?

Podľa historikov a etnológov je slovenský národ remeselnícky a roľnícky. Preto boli hlavným zdrojom našej obživy strukoviny, pohánka, jačmeň. Teda to, čo sme dopestovali a nazbierali. Nemôžeme o Slovákoch teda povedať, že slanina bola typickým každodenným jedlom Slovákov. 

Našim dedičstvom je žiaľ aj rakovina pankreasu alebo hrubého čreva. Do určitej miery to môže byť výsledkom zlého stravovania.

V roku 2015 zverejnila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny informáciu, že konzumácia už 50 gramov mäsových výrobkov denne môže zvýšiť rakovinu hrubého čreva o 20 percent. "O tento fakt sa oprela aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá dala na zoznam karcinogénnych látok okrem tabaku aj slaninu a iné mäsové výrobky," vysvetľuje Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

Vitamín v slanine?

​To však neznamená, že by sme mali na slaninu úplne zabudnúť. Ako upozorňuje Viktor Bielik, záleží to hlavne od toho, aký je človek aktívny. Ak má človek sedavé zamestnanie, môže si dovoliť skonzumovať slaniny a bravčovej masti oveľa menej. Ak však športuje, je aktívny, má fyzickú prácu a spáli za deň veľa kalórií, potom si môže dovoliť zjesť viac tuku.

A odkiaľ sa sa zobralo, že slanina je zdraviu prospešná? "Treba si uvedomiť, že určité vitamíny sú rozpustné v tukoch a aj samotná slanina obsahuje vitamíny. Päťdesiat gramová dávka slaniny obsahuje menej ako jedno percento dennej potreby vitamínu A, a v tomto produkte nájdete menej ako 5 percent dennej dávky vitamínu D. Keďže už 10 minútový pobyt na slnku nám zabezpečí dennú potrebu vitamínu D tak si nemyslím, že by sme mali brať slaninu ako univerzálny multivitamín," upozorňuje Viktor Bielik.

Dôležitosť tukov

Tuky, samozrejme, nie sú zlé. Či už človek sedí alebo športuje, organizmus veľké množstvo energie využíva práve z tukov. Na spálenie 100 gramov slaniny by sme museli behať aspoň 12 kilometrov. 

Ako je možné, že sa na internete objavujú protichodné informácie? Jeden deň je jedna potravina dobrá a druhý deň je zase zlá. "Máme obrovské množstvo rôznych výživových poradcov a tí nie sú veľmi zorientovaní. Keby sme sa pozreli na svetové odborné časopisy, tak tam sa tieto informácie nemenia. Nasýtené mastné kyseliny nie sú zdraviu prospešné," dodáva Viktor Bielik.

Ako často si môžete dopriať živočíšne tuky? Podľa Viktora Bielika by sme ich nemali jesť na dennej báze, skôr príležitostne. "Slanina je pochúťka. Ak zoberieme deti na turistiku a celý deň majú energetický výdaj, tak im môžeme dať na chlieb plátok slaniny. Ale určite nie na desiatu do školy," upozorňuje známy fyziológ.

Súvisiace články