Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti nakreslili plagáty na dražbu otrokov, rodičia sú pobúrení
Zdielať na

Deti nakreslili plagáty na dražbu otrokov, rodičia sú pobúrení

NEW JERSEY / Žiaci základnej školy v americkom New Jersey dostali za úlohu nakresliť plagáty lákajúce na dražbu otrokov. Zadanie, ktoré malo deti poučiť o tienistých stránkach americkej histórie, sa ale stretlo s nepochopením zo strany rodičov, píše český denník Blesk.

Kresby škola rozvešala po školských chodbách. Plagáty pozývajú okoloidúcich na dražbu a opisujú, akí otroci sa budú dať kúpiť. Na jednom napríklad stojí "otroci vychovaní na plantáži Johna Cartera", ktorých predajca berie "len hotovosť". Ďalšia kresba láka na 12-ročnú Anne, "vynikajúcu slúžku", píše český denník Blesk.

Úloha je súčasťou dejepisného projektu a má deťom ukázať aj tie menej svetlé momenty z americkej histórie. Na nástenkách ale chýba vysvetlenie, ktoré by zadanie zasadzovalo do potrebného kontextu.

"Absolútne nechápem, ako by sa žiak akéhokoľvek veku mohol vďaka takémuto projektu naučiť niečo o americkej histórii," rozčúlil sa jeden z rodičov na Facebooku.

Vedenie školy sa ospravedlnilo za "nezamýšľanú bolesť, zlosť alebo urážku, ktorú úloha mohla niekomu spôsobiť". Predstavitelia školy teraz chcú usporiadať rodičovské stretnutie, kde všetko vysvetlia.

"Školy v celej krajine často vynechávajú z osnov boľavejšie miesta americkej histórie. Musíme sa naučiť brať na vedomie aj tú škaredšiu časť našich dejín, aby deti poznali celý príbeh," povedal pre BBC školský inšpektor John Ramos.

"Úplne ale chápeme, že tie obrázky sú znepokojujúce a prečo sú rodičia rozhnevaní. To, že pri nich chýba akýkoľvek komentár, tiež ničomu nepomohlo," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy