Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedenie Čistého dňa: Dievčatá pri podávaní trestného oznámenia neboli triezve
Zdielať na

Vedenie Čistého dňa: Dievčatá pri podávaní trestného oznámenia neboli triezve

BRATISLAVA / Vedenie resocializačného zariadenia Čistý deň tvrdí, že dievčatá, ktoré včera predstúpili pred médiá a hovorili, že boli zmanipulované zástupcami resocializačného centra, boli pod vplyvom drog. Na tlačovej konferencii matky Tamary a Simony uviedli, že ich dcéry nepôsobili triezvym dojmom.

"Dievčatá z môjho pohľadu neprejavujú svoju vôľu," povedal novinárom šéf zariadenia Peter Tománek.

Zakladateľka zariadenia Zuzana Tománková okrem toho vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii presvedčenie, že dievčatá boli v čase podania pod vplyvom návykovej látky, čo podľa nej spochybňuje pravdivosť ich tvrdení. Trestné oznámenie sa týka potenciálneho spáchania trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď, ktorého sa mali dopustiť Tománek aj Tománková.

Na tlačovej konferencii bola aj matka Simony, ktorá podala trestné oznámenie na Kollára za to, že s ňou v minulosti koketoval cez internet a konverzácia mala vyústiť k intímnostiami. Simona mala vtedy 15 rokov a bola súdom chránenou osobou umiestnenou v resocializačnom centre. Ešte minulý týždeň Simona hovorila, že poslanec ju na internete našiel ako prvý a "šteklivú" konverzáciu začal on.

Matka Simony bola zhrozená z konania Daniela Lipšica. Ten v pondelok zobral obe dievčatá na generálnu prokuratúru, aby podali trestné oznámenie. Simoninu matku Lipšic o konaní jej dcéry neinformoval a nechal ju aj so svojou 17-ročnou drogovo závislou kamarátkou rozprávať pred médiami. Ona v tom čase netušila, kde sa jej dcéra nachádza.

Rovnako sa vyjadrila aj matka Tamary. Tá bola v pondelok na úteku z resocializačného centra Čistý deň. Podľa šéfov zariadenia odišli spoločne koncom minulého týždňa. Vedenie počas víkendu informovalo políciu o ich nezvestnosti.

Matky oboch dievčat podľa vlastných slov nevedia, kde sa ich dcéry momentálne nachádzajú. Matka mladšej Tamary pripomenula, že jej dcéra nie je plnoletá a pri jej výpovedi na prokuratúre mala byť buď ona alebo sociálna pracovníčka. Simonina matka zas vyzvala policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby jej rodine poskytol policajnú ochranu, pretože ju "v posledných dňoch sledujú neznámi ľudia“.

​Podali trestné oznámenie

Daniel Lipšic v pondelok zobral dievčatá na generálnu prokuratúru, kde podali trestné oznámenie na vedenie resocializačného centra Čistý deň. Lipšic sa stal ich právnym zástupcom. Bývalý poslanec v kauze Čistý deň zastupuje aj Natáliu, ktorá rozpútala celú kauzu okolo Čistého dňa.

Trestné oznámenie, ktoré v pondelok dievčatá podali, sa podľa informácií TV JOJ týka vydierania, šírenia toxikománie, obmedzovania. Daniel Lipšic ich ale nekonkretizoval. Simona pred médiami v pondelok uviedla, že svoju zmenu v postoji obvinenia Borisa Kollára iniciovala preto, aby sa verejnosť dozvedela pravdu, akým spôsobom jej vyjadrenia manipulovali ľudia, ktorí ju ovládali.

Vedenie Čistého dňa ale takéto obvinenia odmieta. Šéf zariadenia Peter Tománek sa na tlačovej konferencii vyjadril, že celé dianie okolo resocializačného centra speje k tomu, že Čistý deň do konca roka zatvoria. Tomu, čo sa deje okolo ich centra, nerozumie. Ponechanie akreditácie vníma ako formalitu.

Obeť opozičných poslancov

Čistý deň sa podľa Tománka stal obeťou skupiny opozičných poslancov, ktorí chcú toto zariadenie zničiť. Konkrétne pritom menoval Daniela Lipšica, Borisa Kollára, poslanca NR SR za Sme rodina Petra Pčolinského a poslankyňu NR SR za SaS Natáliu Blahovú, ktorá kauzu údajného zneužívania chovancov v Čistom dni minulý rok odštartovala. "Oni majú peniaze, vplyv, mediálnych poradcov a my nemáme šancu odolávať takýmto útokom, nevieme, čo za tým je," vyhlásil. Kauza však podľa Tománka zariadenie poškodila a veľmi uškodila najmä klientom, z ktorých mnohí sa podľa neho stali "obchodným artiklom" v rukách týchto politikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy