Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najlepšie mestá na život: Ako dopadla Bratislava?
Zdielať na

Najlepšie mestá na život: Ako dopadla Bratislava?

BRATISLAVA / Viedeň je už ôsmykrát najlepším mestom na život. Naopak najhoršie sa stále žije v irackej metropole Bagdade. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka, ktorý zostavuje konzultačná spoločnosť Mercer. Bratislava skončila na 83. mieste.

Prieskum hodnotí celkovo 231 miest. Pri zostavovaní rebríčka Mercer vychádza z desiatok kritérií, hodnotí napríklad politickú stabilitu, úroveň zdravotnej starostlivosti, kriminalitu, možnosti reakcie alebo kvalitu dopravy v danej lokalite.

V prvej desiatke zostávajú západoeurópske mestá ako je Zürich, Mníchov alebo Kodaň, najnovšie sa na desiatom mieste objavila Bazilej. Vystriedala tak na tejto pozícií austrálske Sydney. Naopak globálne centrá ako je Londýn, Paríž, Tokio a New York sa opäť nedostali ani medzi najlepších tridsať a zaostávajú za väčšinou veľkých miest Nemecka, Škandinávie, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie.

Bratislava sa v rebríčku umiestnila na 83. mieste. V rámci stredoeurópskych krajín je v dolnej polovici. Pred ňou je Viedeň, ktorá opäť obhájila svoje prvé miesto, potom Praha, ktorá je na 69. mieste, Budapešť, ktorá skončila na 78. mieste, a poľská Varšava na 81. mieste. Za Bratislavou je len Kyjev (174. miesto).

O šesť miest sa na 27. miesto pre teroristické útoky prepadol Brusel, o 11 miest si na 133. miesto pohoršil pre politickú nestabilitu Istanbul. V rámci Európy sa podľa prieskumu najhoršie žije v Sarajeve (171. miestp), v Tirane (188. miesto) a v Minsku (189. miesto).

Celosvetovo je okrem Bagdadu najhorším mestom na život stredoafrické Bangui, hlavné mesto Haiti Port-au-Prince, jemenské hlavné mesto Saná alebo sudánsky Chartúm. Na siedmom mieste zdola skončil sýrsky Damašk.

Súvisiace články