Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Moslimské šatky môže zamestnávateľ zakázať, rozhodol Európsky súdny dvor
Zdielať na

Moslimské šatky môže zamestnávateľ zakázať, rozhodol Európsky súdny dvor

LUXEMBURG / Zamestnávatelia v Európskej únii môžu zakazovať svojim pracovníkom nosiť viditeľné náboženské symboly, teda aj islamské šatky. Rozhodol o tom dnes podľa zahraničných tlačových agentúr Európsky súdny dvor. Posudzoval prípad, ktorý sa týkal dvoch moslimiek z Belgicka a jednej z Francúzska, ktoré boli kvôli šatke prepustené.

"Vnútorné podnikové nariadenie, ktoré zakazuje viditeľné nosenie akéhokoľvek politického, filozofického alebo náboženského znaku, nie je priama diskriminácia," uviedol súd EÚ. Ide o prvé podobné rozhodnutie únijnej justície. Stalo sa tak krátko pred parlamentnými voľbami v Holandsku, v ktorých podľa Reuters moslimská imigrácia hrá kľúčovú úlohu.

Prvým európskym štátom, ktorý vydal zákon zakazujúci nosenie závojov a šatiek zahaľujúcich tvár na verejnosti bola v apríli 2011 Francúzsko.

Druhou krajinou, v ktorej je zakázané na verejných miestach nosiť závoje či šatky zahaľujúce úplne alebo z veľkej časti postavu, sa v polovici roka 2011 stalo Belgicko.

Vlani zákon zakazujúci zahaľovanie tváre na verejných miestach, ako sú školy, nemocnice a hromadná doprava, prijali holandskí poslanci. Podobné zákony boli akceptované aj v Bulharsku a v niektorých švajčiarskych regiónoch.

Jarmulka a kríž

V niektorých ďalších európskych krajinách, ako napríklad Nemecko, je čiastočne zakázané nosiť šatky a ďalšie náboženské symboly v školách či na úradoch. Obmedzenia sa týkajú ôsmich zo 16 spolkových krajín a niekde sa vzťahujú aj na jarmulky alebo kríža.

V Taliansku síce neexistuje špecifické nariadenia o nosenie moslimského závoja, ale zákon z roku 1975, ktorý je súčasťou predpisov na ochranu verejného poriadku, zakazuje zakrývať si celkom tvár na verejných miestach. To platí ako pre závoj, tak pre motorkársku helmu. Starostovia z Ligy severu sa v minulosti opierali o tento text, keď vo svojich obvodoch zakazovali nosenie burky, nikábu (závoj, ktoré na rozdiel od buriek nezahaľuje oči) a Burkina (moslimských plaviek).

Problém dorazil aj do Česka

Tento rok v januári súd zamietol požiadavku somálskeho dievčaťa, ktoré sa domáhalo ospravedlnenia a 60.000 korún od pražskej Strednej zdravotníckej školy kvôli údajnému zákazu nosiť pri vyučovaní moslimský šatku hidžáb. Žalobkyňa tvrdila, že ju inštitúcie nepriamo diskriminovala v prístupe k vzdelaniu a slobodnej voľbe povolania. Podľa sudkyne však dievča diskrimináciu nepreukázala, predovšetkým však vôbec nesplnila predpoklady pre to, aby sa stala študentkou. Rozsudok nie je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy