Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smrť na palube lietadla: Letušky presne vedia, čo robiť
Zdielať na

Smrť na palube lietadla: Letušky presne vedia, čo robiť

BRATISLAVA / Každoročne prepravia aerolinky na palubách svojich lietadiel milióny cestujúcich. Hoci sa drvivá väčšina z nich do cieľovej destinácie dostane v poriadku, posádka musí vedieť zareagovať aj v prípade, že niektorý z pasažierov počas letu zomrie, píše portál Info.cz. Čo sa vtedy deje na palube?

Rôzne zdravotné problémy nie sú u cestujúcich v lietadlách ničím neobvyklým. S tými menej závažnými si školený letecký personál dokáže poradiť, pri riešení väčších problémov ich môže inštruovať lekár zo zeme. Niekedy sa ale aj napriek veľkej snahe cestujúceho nepodarí zachrániť, píše portál Info.cz.

V štúdii, ktorá vyšla v odbornom periodiku The New England Journal of Medicine, odborníci z asi 1 200 nahlásených núdzových situácii piatich leteckých spoločností medzi rokmi 2008 a 2010 narátali 36 úmrtí pasažierov.

Postupy pre tieto prípady neurčujú jednotné pravidlá. Medzi jednotlivými aerolinkami existujú dielčie rozdiely, v hrubých obrysoch ale podľa Business Insider všetky postupujú nasledujúcim spôsobom:

Piloti sa spoja s riadením letovej prevádzky na zemi a spoločne urobia rozhodnutie, či lietadlo bude ďalej pokračovať v letovom pláne, alebo pri najbližšej príležitosti pristane. Niektoré aerolinky ešte personálu na palube lietadla umožňujú konzultáciu s lekármi. Pri rozhodovaní o ďalšom postupe sa posudzuje niekoľko faktorov, pričom medzi najdôležitejšie patrí súčasná poloha lietadla a príčina smrti.

Pokiaľ to kapacita lietadla umožňuje, letušky prenesú telo zosnulého do voľného radu, aj v prvej triede. V prípade, že sú všetky sedadlá osadené, pripútajú telo k sedadlu a prikryjú ho, aby ostatní cestujúci nemuseli na nebohého pozerať a jemu zaistia aspoň symbolickú pietu.

Zosnulého pasažiera oficiálne vyhlásia za mŕtveho až po pristátí stroja. Táto povinnosť pripadá výhradne lekárovi alebo miestnej autorite, posádka lietadla na to oprávnenie nemá.

Súvisiace články