Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NASA ukázala prvé fotografie mesiaca Saturnu. Podobá sa na cestovinu
Zdielať na

NASA ukázala prvé fotografie mesiaca Saturnu. Podobá sa na cestovinu

WASHINGTON / Pred piatimi dňami sa americkej NASA podarilo vyfotografovať snímky jedného zo 62 mesiacov planéty Saturn. Fotografie sú vôbec prvými vo vysokom rozlíšení, ktoré detailne mapujú povrch Pana, saturnského miniatúrneho mesiaca, informuje portál Reflex.cz.

Svoj úspech oznámila americká NASA na svojom twitterovskom účte. Následne fotografie prevzal odborne zameraný web Science.com, ktorý prišiel so zaujímavým porovnaním: jeden z mnohých mesiacov Saturnu vyzerá údajne ako cestovina - ravioli. Pri bližšom skúmaní zistíme, že to tak naozaj je. Mesiac Pan sa skladá na pohľad z dvoch častí, ktoré sú spojené, píše portál Reflex.cz. Opticky sa zdá, že v dvoch k sebe pomyselne prilepených častiach sa nachádza hmota, rovnako ako v spomínaných cestovinách. Podľa vedcov z americkej NASA je to dané časticami piesku a ďalšej hmoty, ktoré Pan obrusujú, keď odpadávajú z početných Saturnových prstencov.

Mesiac Pan nepatrí k najväčším Saturnovým družiciam, naopak ide o jednu z najmenších, ale aj tak stále priťahuje pozornosť astronómov a astrogeológov. Je totiž najľahšie sa k nemu s družicou Cassini priblížiť - na rozdiel od iných saturnských mesiacov má Pan pravidelnú dráhu, po ktorej svoju materskú planétu obieha.

​Vedci dúfajú, že sa im podarí zo snímkov bližšie preskúmať zloženie Saturnovho mesiaca, jeho presný vek a hlavne spôsob vzniku. To by mohlo byť kľúčové pre ďalšie štúdium samotného Saturnu. NASA má pre Saturn špeciálne vytvorenú misiu - už od roku 1997 sa štúdiom jeho mesiacov a jeho prstenca zaoberá družica menom Cassini. Tej sa pred piatimi dňami vôbec prvýkrát podarilo priniesť takto kvalitné snímky, keď sa k mesiacu priblížila na rekordne blízku vzdialenosť - necelých 25 tisíc kilometrov.

Saturn je známy ako svojimi mesiacmi, tak aj prstencami. Okrem Pana skúmala NASA aj Saturnove prstence, ktorých detail počas svojej misie za fotografiami malého Saturnovho mesiaca tiež zverejnila. Snímky prstencov už NASA priniesla niekoľkokrát. Aj teraz sa družica Cassini snažila o čo najlepší detailný záber. Saturnove prstence tvoria predovšetkým kamene, prach a rôzne úlomky.

Mesiacov má Saturn vôbec najviac z planét slnečnej sústavy. Patrí k planétam, ktoré nemajú pevný povrch, ale len jadro a hustú plynnú vrstvu okolo. Hlavným plynom, ktorý Saturn tvorí, je vodík. Vedľa svojho hviezdneho suseda, ďalšieho "plynného obra" Jupitera, je Saturn druhou najväčšou planétou slnečnej sústavy.

Súvisiace články