Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
OSLAVUJEME 15 ROKOV: Spravodajstvo TV JOJ vo svete
Zdielať na

OSLAVUJEME 15 ROKOV: Spravodajstvo TV JOJ vo svete

BRATISLAVA / Spravodajstvo TV JOJ patrí k najsledovanejším. V súčasnosti televízia vysiela šesť spravodajských formátov - Noviny o 12:00, Noviny o 17:00, KRIMI, Noviny, Šport a Najlepšie Počasie. Pri veľkých kauzách redaktori spolupracovali s veľkými televíziami ako BBC, Al-jazeera či Reuters.

Úsek spravodajstva, publicistiky a športu spolupracuje s viacerými renomovanými agentúrami a televíznymi spoločnosťami. Britská Reuters, americká CNN, Al-Jazeera ale aj BBC.

Koncom augusta 2010 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves odohrala veľká tragédia. Slovenskom v ten deň otriasol masaker osamelého strelca v Devínskej Novej Vsi. Slovensko sa okamžite stalo stredobodom svetových médií. Vrátane renomovanej arabskej spravodajskej televízie Al-Jazeera.

Tá chcela v živom vstupe z Bratislavy informovať o vyčíňaní strelca Ľubomíra Harmana. Na Slovensku nemá reportéra, tak oslovila televíziu JOJ. "Od prvého kontaktu s produkciou až po živý vstup vo vysielaní ubehlo len niekoľko minút," spomína riaditeľ spravodajstva a publicistiky Roland Kubina. Reportérom, ktorý televízii sprostredkoval informácie, bol Dárius Haraksin.

Al-Jazeera patrí medzi najsledovanejšie stanice v arabskom svete, kde zohráva dôležitú úlohu. Do povedomia sa dostala najmä v čase vojny v Afganistane a v Iraku. Prostredníctom nej zverejňovala teroristická sieť Al-Kájda svoje posolstvá.

Ľubomír Harman spustil v Devínskej Novej Vsi krvavú paľbu, jeho vyčíňanie neprežilo osem ľudí. Vyšetrovanie tohto prípadu ukončila polícia v júli 2011

Americká CNN

O požiari hradu Krásna Hôrka informoval Dárius Haraksin aj v americkej spravodajskej televízii CNN. Požiar hradu začal v roku 2012 "len" horiacou suchou trávou na hradnom kopci. No o chvíľu sa rozšíril na celý hrad. Gotická časť hradu, mučiareň, historická zbrojnica - to všetko zhorelo do tla.

Britská BBC: Pochybné adopcie

Príbeh Martinka a Samka Boórových sa začal písať na prelome júla a augusta v roku 2012. O osude chlapcov, ktorých vo Veľkej Británii neoprávnene odobrali slovenským rodičom, informovala aj britská televízia BBC One. Vo večernom spravodajskom programe South Today.

"Niekoľko reportérov prišlo a povedalo - dobrá práca. Producentka sa dokonca priznala, že keď videla obrázky chlapcov na letisku v Bratislave, rozplakala sa," opísal reportér Martin Krpač, ktorý na tejto téme pracoval spolu s Dáriusom Haraksinom.

Reportéri TV JOJ vyrážali za reportážami aj do nebezpečných oblastí. Príkladom je český reportér Martin Krpač, ktorý nakrúcal reportáže na Ukrajine, kde mu okolo hlavy preletela dokonca guľka.

fcb Martin Krpač

Reportér Rasťo Striško zase nakrúcal reportáže na o migrantoch na srbsko-maďarských hraniciach. Ale bol aj v tureckom Istanbule, kde bol prevrat. Aktuálne informácie priniesol aj z Paríža po teroristických útokoch v novembri 2015.

fcb Rasťo Striško

​Záchrana kačičiek v Reuters

Unikátnu a netradičnú záchranu kačiek v Banskej Bystrici, ktorá sa stala fenoménom v dosahu na facebooku aj v čítanosti článku na spravodajskom portáli TV JOJ - noviny.sk, prebrala od televízie JOJ aj spravodajská agentúra Reuters či televízia v Brazílii. Práve vďaka Reuters sa o kačkách dozvedel celý svet.

Súvisiace články