Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nešťastie, utrpenie, nádej: to všetko je tábor v Röszke
Zdielať na

Nešťastie, utrpenie, nádej: to všetko je tábor v Röszke

BRATISLAVA/RÖSZKE / Utečenecká kríza pokračuje - len v ostatných hodinách prešli cez Maďarské hranice Schengenu do Rakúska tisícky ľudí. A ďalšie tisíce sem smerujú. Situáciu na srbsko-maďarských hraniciach na vlastnej koži zažil reportér Novín Rasťo Striško.

Röszke je momentálne najhorúcejší bod, pretože cez tento hraničný priechod sa dostávajú utečenci do schengenského priestoru a ďalej na Západ. Maďari majú povinnosť svoju schengenskú hranicu chrániť.

"Na jednom mieste sa sústreďuje obrovské nešťastie, utrpenie, vzápätí nádej tých ľudí," opisuje situáciu na hraničnom priechode reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Do Röszke stále prichádzajú utečenci. "Tí ľudia nechápu, prečo nemôžu prejsť schengenskú hranicu takým spôsobom, akým si oni predstavujú," opisuje Striško.

Niekoľko útekov

Utečenci sú podľa reportéra veľmi húževnatí a situáciu zvládajú aj deti.

Reportér Rasťo Striško niekoľkokrát utekal spolu s utečencami. Tí bežali cez kukuričné či slnečnicové polia. "Utekal som s nimi po tom poli. Je to niečo iné. Sme zvyknutí kráčať po asfaltových chodníkoch. Mňa večer strašne boleli nohy. Potom som si uvedomil, ako ma po pár kilometroch bolia nohy. Ako musia bolieť nohy tých, ktorí to absolvujú niekoľkokrát za sebou?" zamyslel sa Rasťo Striško.

Podľa neho migrantom neprekáža, že utekajú s deťmi na rukách či taškami. "Ženie ich ten smer," dodal.

Rasťo Striško absolvoval niekoľko útekov so samotnými migrantmi:

Výrazná kameramanka

Na srbsko-maďarských hraniciach je množstvo európskych novnárskych štábov ale aj štáby z Kanady či USA. Rasťo Striško sa pri nakrúcaní reportáže stretol aj s kameramankou, ktorá podkopávala nohy migrantom.

"Bola výrazná tým, že mala rúško. To nosia policajti, ktorí s utečencami pracujú dennodenne... Ona bola tá, ktorú som si všimol ako prvú. Nakrúcala, robila rozhovory s utečencami, vzápätí s nimi utekala," opisuje Rasťo Striško.

Následne na to sa Petra László rozutekala do poľa spolu s migrantmi. Rasťo Striško sa rozprával s mužom, ktorému ona podkopla nohy. "Bol to úplne normálny človek. On na ten zážitok zabudol, akoby sa nestal. Mal jasnú víziu, čo musí prekonať, aby sa dostal do svojho cieľa," dodáva Striško.

V Röszke sa nachádza veľa médií z Európy aj zo sveta:

Rasťo Striško strávil v Röszke niekoľko dní, pozrite si rozhovor s ním:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy