Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maďarská kameramanka podkopávala utekajúcich migrantov
Zdielať na

Maďarská kameramanka podkopávala utekajúcich migrantov

RÖSZKE / Maďarskom otriaslo krátke video, ktoré zachytáva kameramanku maďarskej televízie N1TV ako podráža nohy utečencovi s dieťaťom a kope do utečencov. Počíňanie kameramanky zachytili ďalší novinári. Petra László prišla o prácu na televíznej stanici, ktorá je blízka nacionalistickej strane Jobbik.

"Mnoho Sýrčanov stratilo svoje domovy, niektoré Európania srdce," poznamenal ku kauze maďarský novinár Szabolcs Panyi.

Šéfredaktor N1TV oznámil, že novinároku okramžite vyhodil za "neprípustné správanie sa", a tým považuje prípad za vyriešený. Opozičné strany ale ohlásili, že podajú trestné oznámenie na kameramanku. Hrozí jej až päť rokov za mrežami.

Incident sa odohral v utorok večer pri pohraničnej obci Röszke, kde v utečeneckom tábore končia utečenci prekračujúci srbsko-maďarské hranice cez železničnú trať a po ceste. Miesto leží asi 200 kilometrov od Belehradu a 170 kilometrov od Budapešti. 

Slzný plyn

Proti skupine asi dvoch stoviek migrantov, prevažne zo Sýrie, tu policajti v utorok v noci použili slzný plyn, aby im zabránili sa pripojiť k inej skupine utečencov, ktorí z tábora o niečo skôr odišli.

Stovka policajtov podľa agentúry MTI zatarasila utečencom cestu. Polícia sa snažila utečencov najskôr upokojiť pomocou tlmočníkov. Z davu sa ale ozývali výkriky odmietajúce odvedenie do tábora a požadujúce pokračovať v ceste do Budapešti.

Nechcú byť v táboroch

"Nechceme ďalej žiť v táboroch v Maďarsku či inde, v príšerných podmienkach, kde je prílišná zima a všetko je špinavé, takže sa cítime zle," prehlásila podľa agentúry AFP mladá Sýrčanka z Damašku spisovnou angličtinou. "Chceme ísť, nechajte nás prejsť," skandovali ostatní a vykrikovali "Nemecko, Nemecko."

"To Nemecko vás sem poslalo," odpovedal jeden z naštvaných policajtov zatiaľčo druhý zapchával rukou ústa jednému z utečencov, aby ho umlčal.

Podľa policajného komuniké strážcovia zákona z davu vytiahli doch "štváčov" a zadržali ich pre neposlúchnutie policajných príkazov. Migranti odpovedali hádzaním plastových fliaš, policajti použili slzný plyn. Na mieste zasahovali sanitky, podľa polície zdravotná pomoc nesúvisela s použitím slzného plynu.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy