Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sýrski migranti si v Nemecku pomáhajú na ceste za lepším životom
Zdielať na

Sýrski migranti si v Nemecku pomáhajú na ceste za lepším životom

MNÍCHOV / Počas uplynulého víkendu prišlo do Nemecka takmer dvadsaťtisíc utečencov. Väčšina z nich skončila v Mníchove. Medzi nimi aj Hammed Hadad, vzdelaný mladík, ktorý so svojou rodinou ušiel pred vojnou zo Sýrie.

Každý deň prichádzajú do Mníchova rýchliky z Rakúska a Maďarska. V jednom z nich prišiel aj Hammed Hadad so svojou rodinou.

"Je tu moja matka aj moja manželka s malou sestričkou. Priplávali sme po mori, bolo to veľmi nebezpečné. Prevrátil sa nám čln, na 90 percent som si bol istý, že zomrieme," opisuje cestu do Európy.

Strastiplná cesta

Zo Sýrie cez Irak, potom do Turecka, Grécka, cez Kosovo a Srbska do Maďarska - jeho rodina je na ceste už tri mesiace. Doteraz spravili asi 3500 kilometrov - po súši, po vode, autobusmi, vlakmi. 

"V Grécku sme zostali 12 dní, všetko dlho trvalo. Teraz sme prišli z Budapešti. Tri dni sme spali v záhrade pod stromami a skrývali sme sa pred policajtmi," hovorí.

Pomáha druhým

Zo Sýrie utiekli, zostali len oni - otca, brata zastrelili vo vojne a aj ďalších príbuzných. Dovtedy sa im žilo dobre. "Študoval som právo. Sme právnická rodina. Mal som ešte rok do ukončenia univerzity. Hovorím šiestimi jazykmi. Snáď sa tu uplatním," dúfa.

V Mníchove pomáha ďalším Sýrčanom s prekladaním, vysvetľovaním postupu žiadostí o azyl.

"Je náš vodca, poslúchame ho, všetko zariadi, bez neho by sme to nezvládli," priznáva utečenec Ibrahim Zella.

Nový život

Na utečencoch je cítiť výraz úľavy a začiatku nového života, bez zvuku streľby v ich blízkosti, s odpočinkom v normálnej posteli.

"Chcem zostať v Nemecku, už žiadne cestovanie. Chceme kľudný život bez vojny a nebezpečia. Ďakujeme bohu a Nemecku, ich vláde a obyvateľom, že tu môžeme byť," hovorí.

Pozrite si reportáž priamo z Mníchova:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy