Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mníchov zaplavili migranti a ozbrojení policajti
Zdielať na

Mníchov zaplavili migranti a ozbrojení policajti

MNÍCHOV / Potom, ako Nemecko súhlasilo s prijatím utečencov z Maďarska, ľudia vzali pokladne na vlakovej stanici v Budapešti útokom. Vo veľkom kupovali lístky napríklad do Mníchova. Prvé rýchliky sa v Nemecku po rozsiahlych kontrolách a niekoľkohodinových zdržaniach na hraniciach objavili v noci z pondelka na utorok. A bol pri tom aj štáb TV JOJ.

Desiatky migrantov ležali na studenej podlahe na mníchovskej vlakovej stanici. Pod sebou mali len papierové kartóny.

Policajti stáli na perónoch a čakali na príjazd prvých nočných rýchlikov. Všetci s obuškami, pištolami, niektorí v nepriestrelných vestách.

"Musíme zaistiť bezpečnosť  pre utečencov, aj pre nemeckých občanov, preto sme povolali ďalších 700 policajtov," informoval hovorca mníchovskej polície Thomas Baumer.

SITA

V cieli

Prvé vlaky začali prichádzať okolo siedmej ráno s troj až štvorhodinovým meškaním z Budapešti do Insbrucku. Z preplnených vozňov vystupovali celé rodiny, najmä zo Sýrie a Eritrey. Malé deti v náručí rodičov ešte spali.

"Sme v Nemecku. To je výborné. V Maďarsku to bolo hrozné, celá moja rodina je teraz šťastná," hovorí Elijah, utečenec zo Sýrie.

"Nie sme nadšení, cesta bola náročná, ale prijímame pomoc od Nemecka, u nás sa bojuje a nemôžeme sa vrátiť," vysvetľuje Sýrčan Mustafa.

Chcú pomôcť

Policajti nasmerovali utečencov do jednej z hál, kontrolovali lístky, prebehla prvá registrácia ľudí.

"Musíme ich zaradiť do počítačového systému, zistiť, či si o azyl nepožiadali v inej krajine, zaevidujeme ich a pošleme do utečeneckého tábora," objasnil Baumer.

Cez deň sa teploty vyšplhali takmer k štyridsiatke. Okoloidúci im prinášali jedlo i pitie. Pridali sa aj policajti. Záchranári museli v horúčavách ošetrovať dehydrovaných ľudí.

SITA

"Taktiež som bol utečenec. Milujem Nemecko a chcem pomôcť týmto ľuďom ako to len pôjde," hovorí jeden z dobrovoľníkov.

"Je to veľmi smutný pohľad, ale ako môžem pomôcť? Čo môžem urobiť?"
pýta sa iná Nemka.

"Sme bohatý štát, najbohatší v EÚ, musíme im pomôcť, je to o ľudskosti," myslí si iný občan.

Dlhodobý proces

Autobusy nestíhajú veľký počet utečencov odvážať. Je pravdepodobné, že takto to na nemeckých staniciach bude vyzerať ešte niekoľko dní. Ľudí, ktorí sa tam chcú dostať, sú totiž desaťtisíce.

Pozrite si exkluzívnu reportáž z Mníchova:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy