Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na rakúsko-maďarskej hranici zastavili vlaky plné migrantov
Zdielať na

Na rakúsko-maďarskej hranici zastavili vlaky plné migrantov

BUDAPEŠŤ / Maďarská polícia v pondelok už nebránila migrantom, aby nastúpili na medzinárodné vlaky smerujúce na Západ. Z budapeštianskej Východnej stanice s meškaním odišli vlaky do Mníchova a Viedne. Rakúski policajti na hranici s Maďarskom zastavili dva vlaky.

Rakúska polícia zastavila na maďarskej hranici už dva vlaky s utečencami cestujúcimi z Budapešti. Informovala o tom agentúra Reuters. Prvý z nich ale po kontrole pustila ďalej smerom do Viedne a ďalej do Nemecka.

Stopka na hraniciach

Ako informovala francúzska agentúra AFP, vlak s konečnou zástavkou v Mníchove s približne 300 až 400 migrantmi pri vstupe do Rakúska zastavili na hraničnom priechode Hegyeshalom. 

"Je tam približne 300 až 400 migrantov. Sú stále vo vlaku. Presadíme ich do regionálneho vlaku smerujúceho do Viedne," uviedol pre AFP policajný hovorca Roman Haslinger.

Priamo v maďarskej obci Hegyeshalom bol reportér Daniel Levický Archleb, pozrite si reportáž:

Nemajú doklady

Rakúšania sa dožadovali, aby vystúpili všetky osoby bez potrebných dokladov. Nemecká vláda medzitým poprela správy, že sú vypravované "zvláštne vlaky" prepravujúce azylantov z Maďarska do Nemecka.

"Nie, žiadne zvláštne vlaky nie sú," uviedol na Twitteri hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkel. "Ľudia, ktorí prídu do Maďarska, sa musia zaregistrovať a žiadať o azyl tam," napísal Steffen Seibert.

Pred medzinárodnou pokladňou Východnej stanice v Budapešti sa predpoludním zhromaždili obrovské rady utečencov.

Migranti nastúpili v Budapešti do vlaku smerujúceho do Viedne a Mníchova:

SITA

Nepúšťali ich do vlakov

Cez víkend v tranzitnej zóne tejto stanice protestovali Sýrčania, ktorí boli nespokojní, že napriek tomu, že majú kúpené cestovné lístky, ich maďarské orgány nepúšťali do vlakov.

V nedeľu už protestujúci žiadali aj prítomnosť Organizácie Spojených národov a kritizovali, že v tranzitných zónach dostávajú jesť iba raz denne.

V Budapešti nakrúcala reportérka Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy